آرشیف
سرگذشت زبان دری در پول کاغذی افغانستان
فوریه 2, 2016
ahmadqiam.1919
سرگذشت زبان دری در پول کاغذی افغانستان
کشور به معنی کنونی بیشتر بعدازبه قدرت ریسدن پشتون ها ایجاد شده است در ادواری تاریخی کشور چنین نام را محدود سراغ داریم شاید هم جعل تاریخی حا کمان پشتون این سرزمین باشد درست به یاد دارم در کتاب صنف نهم مکتب خواندم که در زمان شاه زمان نواسه احمد شاه کبیر این شاه مکاتب را برای چند کشور همسایه خود جهت تبدیل نام این کشور به افغا نستان ارسال کرد. وبه اساسی این تاریخ کشور افغا نستان در زمان شاه زمان ایجاد شد. ولی مرورتواریخ بعداز این دوره هم از نام افغا نستان یاد نشده است . در مکاتبات که دقیقا بعداز دوران شاه زمان باقی مانده است انگلیس از کشور بنام افغا نستان نی بلکه از حکومت واصطلاحات چون حکومت کابل وحکومتی قندهار وهرات نام برده اند. وحتی در دوران امانی هم که نخستین پولی کا غذ کشور به چاب ریسده بنام پولی افغا نی ویا هم روپیه افغانی نی بلکه روپیه کابل بود در این پول واژه پشتو نی بلکه واژهای فارسی (دری ) بود. ولی به مرورزمان پدیده بنام پشتونیزم واز ادیاد فرهنگ سیتزی حاکمان پشتون با عث حذف این لسان از پولی ملی بنام کشور افغا نستان شد .
از زمان شکلی گیری دولت ها به شکلی کنونی ان کمتر کشور را سراغ دارم . که نمادهای ملی ان به شمول قانون اساسی ان پرچم ملی ان ،سرود ملی ان ، وپول ملی . با تغیرهر رژیم شاهد تغیرات گسترده در نمادهای ملی ان باشیم ما یگانه کشور هستیم که تا کنون هشت قانو اساسی را تجربه کردیم . در حالکه ایا الات متحده شاید به عنوان بانی وکشور که نخستین قانون اساسی مدرن برای شهروندانش درسال (۱۷۸۹) تصویب کرد . وتا کنون همان قانون اساسی تنها با اضافه شدن چند الحاقیه ، اعبتار اصلی خود را حفظ کرده است . ولی در کشورکه باورهای واعتقادات کمتری نسبت به قانون بشری وجود دارد . ودر سالیان گذشته شاید کمترین تطبیق ان را شاهد بودیم و به عنوان بی ثباترین قانون اساسی در منطقه بوده است . در کنارقانون اساسی با تغیرهر نظام در این سرزمین نماد های ملی نیز دوچار تغیرات گسترده شده است . این نظام ها با قدرت رسدنی شان . همه نماد های ملی را چون پرچم ملی ، سرود ملی را به میل خود شان تغیر تبدیل کرده اند
تاسیس دافغا نستا بانک
در سال ۱۳۱۸ خورشیدی ، بانک مرکزی افغانستان (دافغانستان بانک) در کابل تاسیس شد و در همان سال، این بانک پولهای جدیدی را به چاپ رساند.
با چاپ پولهای کاغذی (اسکناس) جدید، پول افغانستان که برای اولین بار در دوران امان الله خان به چاپ رسیده بود، وارد مرحله نوینی شد.
دوره امانی:
اولین اسکناس افغانی در سال ۱۲۹۸خورشیدی منتشر شد
اولین پول کاغذی (اسکناس یا بانکنوت) افغانستان در سال ۱۲۹۸خورشیدی در دوره امان الله خان به ارزش یک روپیه کابلی به چاپ رسید .در سمت راست این پول، نماد حکومت افغانستان ( محراب و منبر) و در وسط آن نشان حکومت امانی و در سمت چپ، عبارت “یک روپیه کابلی” به زبان فارسی نوشته شده بود .اولین اسکناس دوره امانی افغانی نه بلکه کابلی پشتو نه بلکه فارسی در سال ۱۲۹۸خورشیدی منتشر شد