آرشیف
معنا و هویت (چیستی و کیستی)
غلام رسول مبین
اگر خواسته باشیم برای شیِ ویا شخصی معنا ببخشیم به این مفهوم است که "چیستی" آنرا میخواهیم درست بفهمیم و مرادش را دریابیم. به گونه مثال: بفرمایید. به این معنی است که برای کسی ویا کسانی اجازه ی ورود ویا دخالت را به شیِ و امری میدهیم و این فهمِ ما، در اصل به کلیت این کوتاه-جمله (بفرمایید) معنا میبخشد.
بالمقابل اگر مایل باشیم که برای شیِ ویا شخصی هویت ببخشیم به این معنی است که "کیستی" آنرا درست درک کنیم و برای آن تمایز قایل شویم.
بنا، اگر میخواهیم که هم معنا (چیستی) و هم هویت (کیستی) یک شی، حیوان، شخص ویا گروهِ از اولادهای آدم را بدانیم، چند مساله یی ذیل مهم است که به آن توجه و دقت صورت گیرد:
1. دورنگری، یعنی برویم به گذشته های دور و جایگاه تاریخی اش را مورد مداقه قرار دهیم.
2. واقعیت نگری، یعنی متون را درست ورق بزنیم و دقیق مورد بررسی و حقیقت گویی قرار دهیم.
3. آسیب شناسی، درست بررسی صورت گیرد که به این موضوع برخورد سیاسی، جغرافیایی، عقیدتی ویا اختلاط نژادی صورت گرفته است یا خیر. بسیاری از مسایل آسیب پذیر اند به خصوص هویت ها. اکثریتِ مطلقِ خورده هویت ها یا اقلیت های تباری و نژادی ازین ناحیه تاثیر پذیر اند.
4. بیطرفی و انصاف، هر دو مهم اند. هیچگاهی در قضاوت های تاریخی، جغرافیایی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی طرف قرار نگیریم و منصفانه برخورد صورت گیرد. بیطرف منتج به آن میشود که به همه قضایا دید مثبت و عینی داشته باشیم.
انسان ها یا آگاهانه ویا ناآگاهانه به کاری اقدام میورزند و این اقدامِ آگاهانه نسبت به برخوردهای ناآگانه خطرناکتر است. چرا؟ چون به پُشتِ این صحنه هستند کسانی که هویت زدایی میکنند تا به خود هویت ببخشیند. از بحث برخوردها و اقداماتِ آگاهانه و ناآگاهانه که بگذریم بهتر و عالی خواهد بود که منصفانه و عادلانه به قضایای گونگون برخورد صورت بگیرد.
از دوستان، دانشمندان و محققین که میخواهند پیرامون تبار و نژادِ غوری ها تحفص و پژوهش انجام دهند، ازیشان برادرانه تقاضامندم که به جای معنا بخشیدن به تاریخ غوری ها و نژادهای ساکن در غور به ایشان هویت ببخشند. پیشنهاد میکنم که هویت زدایی غوریها به نفع هیچ شخص و گروهی نیست و نخواهد بود. ازینکه به چیستی مسایل فکر میکنید خردمندانه تر خواهد بود که چیستی و کیستی را باهم تلفیق بخشیم. هر چیز دارای معنی است.
بااحترام
غلام رسول مبین
غور
4 سرطان 1399 هـ.ش.
نوشتن دیدگاه
دیدگاهی بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
مطالب مرتبط
پر بیننده ترین مقالات
مجلات و کتب
پیوند با کانال جام غور در یوتوب
صفجه جام غور در فیس بوک
Problem displaying Facebook posts.
Type: OAuthException
Subcode: 460
گزارشات و مصاحبه ها
-
قاری رحمت الله بنیان گزار گروه داعش و سرکرده گروه طالبان ولایت غورطی یک عملیات نیروهای امنیتی افغان در ولایت فاریاب کشته شد
-
کارگاه سه روزه آموزش حقوق بشر و حقوق بشردوستانه برای نیروهای امنیتی و دفاعی در ولایت غور
-
گرامیداشت شانزدهمین سالروز تأسیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در ولایت غور
-
امضاء تفاهمنامه نشر برنامه های حقوق بشری با چهار رادیو در ولایت غور