آرشیف
مختصر تذکاری در پیوند بــــــــا چاپ جدید طبقات ناصری
دوکتور محمد عابد حیدری
عده ئی (از طریق تلیفون و ارسال نامه به نشانی ایمل ) سرزنشم میکنند که گویا در تحریر و نشر " پیشنهاد دوستانه " عجله شده ؛ باید اجازه داده میشد تا این پروسه ( به ادعای آنها ) ؛ که در حقیقت آغازبوقت ونهایت میمون یک بحث علمی ، انتقادی و اصلاحی بود ه ، ادامه می یافت ؛ تا سره از ناسره ، خوب از بد ، و سیاه از سفید جدا میگردید . این قلم درمورد فقط یک فکر داشته است ؛ آنهم " تجربه تلخ چند سال قبل " همه شاهد بودند که آنوقت طرفین بحث بجای ادامه گفتگوها بشکل علمی ! منطقی و مدنی آن ، متاسفانه تا سطح کاربرد ادبیات نا مناسب " ………… " تنزل کردند که جدآ باعث سرافگندگی بود.
تعدادی هم با اتکا به نوشته های مورد بحث ، از دید خود بر به اصطلاح " نقش داشتن " من در چاپ مجدد طبقات ناصری ، انگشت گذاشتند . من از ابتدا متوجه موجودیت اسم خود درهر دو نوشته بودم ؛ و طبق نظر بعضی از عزیزان ؛ درست اش هم همان بود تا در اول به ر فع و دفع موضوع مربوط بخود ؛ و بعدآ به پا درمیانی اقدام میکردم . اما در آن مقطع زمانی ، و به ترسی که از گذشته ، ( نتیجه دیر عمل کردن دوستان مصلح در آن زمان ) موجود بود ، پایان بخشیدن به سر و صدا ها در صفحه سایت ؛ برایم اولیت داشت .
حالاکه به فضل خدا و لطف همه جوانب ، در پیوند با موضوع ، آرامش در صفحه سایت جام غور برگشته ، لازم پنداشته میشود تا به ارتباط نقش ( این و آن ) در چاپ مجدد کتاب طبقات ناصری تالیف منهاج السراج ، چند سطر مختصرنگاشته شود. دوستانیکه نوشته های نشر شده در جام غور را مطالعه نموده اند ، بخاطر دارند که ازین قلم نیز ، در هر دو نوشته اسم برده شده بود، که واقعآ من هم تعجب کردم . بخشهای مورد بحث را کاپی و اینجا آورده ؛ بعدآ نظر و تبصره خودرا مینگارم . در یاد داشت اولی با عنوان " چاپ پرافتخارطبقات ناصری " نوشته نثار احمد حبیبی چنین آمده بود : « بنیاد فرهنگی جهانداران غوری …، درمشوره با دانشمندان چون پروفیسور عزیز احمد پنجشیری نویسنده کتاب جغرافیای تاریخی غور، استاد شاه محمود محمود مولف چندین کتاب تاریخ در مورد غوری ها ، دکتور محمد عابد حیدری استاد تاریخ در ناروی،…. پروفیسور حسین یمین استاد پوهنتون کابل و ده ها دانشمند دیگر به چاپ مجدد تاریخ طبقات ناصری ….دست یازید . »
به همین ترتیب در نوشته دومی و با سرخط " رفع انتقاد " ارسالی بخش فرهنگی وارتباطات بنیاد فرهنگی جهانداران غوری ، چنین نگاشته شده : « سومأ ما در افغانستان امروزی شخصیت های چون پروفیسور عزیز احمد پنجشیری، استاد شاه محمود محمود که امروز در … تشریف دارند، جناب دوکتور محمد عابد حیدری …. و بعضی اساتید پوهنتون کابل واکادمی علوم افغانستان در قسمت چاپ این کتاب ( بدون تحشیه و تعلیق) مشورت گرفتیم … »
دوستان محترم همانطوریکه در متن " پیشنهاد دوستانه " نوشته بودم ، من از زبان دوستی اطلاع حاصل کردم که " طبقات ناصری توسط بنیاد فرهنگی جهانداران غوری چاپ جدید شده است . البته آنهم بدون موجودیت حواشی و تعلیقات که به قلم مرحوم عبدالحی حبیبی نگاشته ، از طرف انجمن تاریخ افغانستان و در مطبعه دولتی کابل چاپ شده است . " بار دیگر ، و با این ادبیات مینویسم که :
هموطنان عزیز ! اجازه بدهید صادقانه خدمت شما و همه اهل قلم ، تحقیق و تالیف ؛ و جمله سروران علاقمند به تاریخ کشور و کتاب گرانسنگ طبقات ناصری نوشته قاضی منهاج السراج نگاشته شود که : من دکتور محمد عابد حیدری سابق استاد تاریخ پوهنتون کابل ، اکنون مهاجر در کشور ناروی ، قطعآ و قطعآ از برنامه چاپ مجدد کتاب طبقات ناصری تالیف منهاج السراج جوزجانی ، چه با حواشی و تعلیقات نوشته شده توسط استاد حبیبی ، و چه هم بدون آنها ؛ اطلاع نداشتم. در مورد باز چاپ کتاب هیچگاه ، و از طرف هیچ شخصی ، موسسه ی و مطبعه ای ؛ با من صحبت نشده ، و در چنین " مشوره ئی " سهم نداشته ام . من مقام ، ارزش ، جایگاه علمی ، قانونی و حقوقی کلمات : مولف ، تالیف ، مترجم ، ناشر ، محفوظ بودن حق چاپ برای مولف ومترجم و ناشر و مطبعه… را خوب میدانم. تحشیه ، تعلیق ، تصحیح ، مقاوله ، اضافات … نیز برایم کلمات آشنا و قابل فهمند . مقام علمی و اکادمیک آنها ، بخصوص در کارهای تحقیقی تاریخ و سایر علوم اجتماعی را دقیق درک میکنم. بدون شک من با تعدادی از تعلیقات نوشته شده توسط مرحوم عبدالحی حبیبی و موجود در جلد دوم طبقات ناصری مخالف بودم ، و هستم . بار ها در مجالس و سمینارهای علمی دوران ماموریت و تدریسم در پوهنتون کابل ، با طرفداران این تعلیقات ، ودر مخالف با آنها ، در افتیده ، خلاف سنت های حاکم ، مقابل تعدادی که خود را " واجب الاحترام " میپنداشتد ، می ایستادم. یا بقول دوستان ( تابوشکنی ) میکردم . من در همان وقت ، و اکنون هم ، راه حل این موضوع را در نوشتن تعلیقات علمی و اکادمیک جدید ، در رد تعلیقات نوشته شده بواسط مرحوم حبیبی ، میدانستم ، و میدانم . تحقق این کار با سروصدا ، هیاهوی ، بگیر و بدو و نمان ، نه ؛ بلکه توسط شخص و اشخاصی که درین بخش چیزی در " چانته " داشته باشند ، مقدور است و بس . بیمورد نگفته اند که ؛ مبارزه نظر بمحل و نوعیت اش فرق میکند. باید نبض کارزارمبارزه را فهمید. همانطوریکه نظامیان و تفنگداران جواب مرمی را با مرمی میدهند ، اهل تحقیق باید با قلم بجنگند ، نه مرمی . شایسته آنست ، به آنعده از تعلیقاتکه قبولش نداریم ، با نوشتن تعلیق جدید و متکی با اسناد و مدارک قوی ، جواب داده شود.
قابل تذکار است که سطح تماس من با بخش فرهنگی بنیاد در سطح همکار قلمی ماهنامه شنسبانیه ، است. ازینکه عزیزان ما در بنیاد فرهنگی جهانداران غوری اسم من را در کنار دانشمندان آورده اند ، از ایشان ممنونم . من تا هنوز دانشجو ام . رسیدن بمرتبه دانشمند ، ریاضت میخواهد ، و کتابت که خدا نصیب بگرداند. دانشمندان محترمیکه در هر دو نوشته از ایشان اسم برده شده ، با همه آنها معرفت ، و به ایشان احترام خاص دارم. محترم پوهاند صاحب عزیزاحمد پنجشیری استاد جغرافیه فاکولته زمین شناسی پوهنتون کابل ، و محترم پروفیسور دکتور محمد حسین یمین استاد زبان و ادب فارسی – دری فاکولته زبان و ادبیات که اکنون هم در پوهنتون کابل تشریف دارند ، و همچنان محترم پوهندوی استاد شاه محمود محمود سابق استاد تاریخ پوهنتون کابل که فعلآ مانند من دور ازوطن و در کشور دنمارک زندگی دارد. برای این شخصیتهای علمی جامعه جنگزده افغانستان صحت و موفقیت خواهانم . و اما ، اینکه ذوات علمی فوق درین " مشوره " چه نقش و نظر داشته اند ، من چیزی نمیدانم . آنچه بخودم ارتباط میگیرد ، همان است که در فوق نگاشته شده است.
چهارم جون 2015 میلادی ، مطابق چهاردهم ماه جوزا 1394 خورشیدی . اوسلو – ناروی
نوشتن دیدگاه
دیدگاهی بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
مطالب مرتبط
پر بیننده ترین مقالات
مجلات و کتب
پیوند با کانال جام غور در یوتوب
صفجه جام غور در فیس بوک
Problem displaying Facebook posts.
Type: OAuthException
Subcode: 460
گزارشات و مصاحبه ها
-
قاری رحمت الله بنیان گزار گروه داعش و سرکرده گروه طالبان ولایت غورطی یک عملیات نیروهای امنیتی افغان در ولایت فاریاب کشته شد
-
کارگاه سه روزه آموزش حقوق بشر و حقوق بشردوستانه برای نیروهای امنیتی و دفاعی در ولایت غور
-
گرامیداشت شانزدهمین سالروز تأسیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در ولایت غور
-
امضاء تفاهمنامه نشر برنامه های حقوق بشری با چهار رادیو در ولایت غور