آرشیف
قسمت اخير داد خواهي
انجینر محمد نظر حزین یار
به ادامه گذشته………..
رسا نهها
«همان طوريكه در مطالب گذشته طرق داد خواهي را بر شمرديم ، همان گونه راه ديگر داد خواهي رسانه ها مي باشد كه از اين طريق نيز داد خواهي بصورت روشن ، همگاني و فرا گير انجام مي شود ، در داد خواهي رسانه اي تمام طرف هاي شامل داد خواهي به وضاحت هدف داد خواهي را ميدانند و مي توانند اطمينان حاصل نمايند كه صداي شان را توانستند از اين طريق بگوش مسئولين برسانند و مطمئن مي شوند كه شركاي شان نيز به باورمندي كامل از اين پروسه اطلاع كسب نموده و مي نمايند.»
رسانهها نقش مهم و اساسی در اطلاعرسانی و آگاهیبخشی به افکار عمومی در رابطه به موضوعات دادخواهی دارند و میتوانند نظر و افکار عمومی را به این مسایل جلب کنند. در آغاز با ارائه تعریفی از رسانه، تلاش میکنیم تا درنگی داشته باشیم بر نقش رسانه در داخواهی.
تعریف رسانه
رسانه در یک تعریف ساده، عبارت از موجود زندهاي است كه پيامي را از يك پيام ساز (فرستنده) بـه يك پيام گـير (مخاطب) مـنتقل ميكند. یا: رسانه موجود زندهی است که وسیلهء برقراری ارتباطات بوده و ارتباطات را برقرار میکند. میتوان با درنظرداشت تلفیق دادخواهی و رسانهها و یا داخواهی رسانهی، چنین تعریفی ارائه کرد که: دادخواهی رسانه ای عبارتست از استفاده استراتژیک از رسانهها بمنظور مباحثه و مناظره عمومی، جلب حمایت مردم برای ایجاد تغییر در هنجارها و پالیسیها. طبق تعاريف ارائه شده و درهمتنیدگی مفهومی رسانهها و ارتباطات میتوان گفت که موارد زير رسانه اند و حتا بر اساس ويژگيهاي معاصر جهاني رسانه جمعي اند: راديو، تلويزيون، كتاب، سينما، کامپیوتر شخصي، نوار، ويدئو، سي دي، دي وي دي، اينترنت، صفحات وب، وبلاگ، فتو بلاگ ، ویدیو بلاگ ، پادکست ، تلفنهاي همراه، تريبون، عكس، فيلم، كارتن، تابلو، بيل بورد، آرم و نوشتههای دیواری.
مزایای استفاده از رسانهها
رسانهها با دارا بودن ویژگیهای همچون پوشش بالا، مخاطبین بیشتر و سرعت انتقال پیام میتوانند در مؤفقیت فرایند دادخواهی به شیوههای زیرین سهم بسزا داشته باشند:
-
اعطای اعتبار لازم و پوشش مناسب به فعالیت دادخواهی
-
جلب و تحریک افکار عامه در رابطه به موضوع دادخواهی
-
زمینهسازی برای ایجاد فشار و نفوذ بر سیاستگذاران
-
زمینهسازی برای تغییر در پالیسیها و سیاستها
-
اجتماعیسازی و یا برجستهسازی ضرورت اجتماعی تغییر و اصلاح
-
بسترسازی مناسب جهت تمویل و اعانه فعالیتهای داخواهی
-
ایجاد سهولت در دسترسی به مردم و پالیسیسازان
مراحل گزینش رسانههای همکار
گزینش رسانههای تأثیرگذار جهت پیشبرد و تسریع فعالیتهای دادخواهی نیازمند اقدامات قبلی و پلانگذاری منظم در این راستا است. پلانگذاری جهت دادخواهی رسانهی مراحل زیرین را احتوا مینماید:
تهيه لیست رسانهها: فراهم آوری لیست جامع رسانه ای که بیانگر نام رسانه، نوعیت رسانه، سطح پوشش، گرایش رسانه، آدرس، شمارههای تماس، شماره فکس و ایمیل آدرس باشد، سهولت لازم را در برقراری ارتباط بوجود خواهد آورد. البته این نکته را نباید فراموش نمود که ارزیابی منظم "لیست رسانهها" و ایجاد تغییرات لازم بمنظور بهروزسازی و همچنین رابطه کاری خوب با رسانهها میتوانند ضریب مؤفقیت دادخواهی رسانهی را بطور چشمگیر افزایش دهد.
ارزيابي رسانهها: ارزیابی رسانهها به راحتی از طریق "پی گیری رسانهها" امکانپذیر است. بدین معنی که میتوان با تمسک به روشهای چون دیدن رسانههای تصویری، گوش دادن به رسانههای صوتی و خواندن رسانههای چاپی در مورد سطح پوشش رسانهها، نوعیت موضوعات و مطالب قابل نشر در رسانهها، نگرش و موضعگیری مطبوعات و رسانهها در پیوند به موضوع دادخواهی معلومات لازم را بدست آورد.
ايجاد روابط: جهت تبادل و انتقال معلومات در بارۀ فعالیت وکمپاین دادخواهی با رسانهها و افراد ذیدخل در رسانهها باید ارتباطات شخصي برقرار نماییم. البته باید در ایجاد روابط با رسانهها، باید نکات لازمی را مراعات نمود همچون برخورد صادقانه و مسلکی، احترام به نظریات طرف مقابل، اعتمادسازی، بررسی موشکافانه موضوع و آگاهی از نظریات مسلکی رسانهها و ژورنالیستان.
مطالعه دقيق مقاصد و اهداف: شناسایی اهداف و مقاصدی که باید در جریان دادخواهی رسانهی مورد تعقیب قرار گیرد، گام مهمی است در راستای نیل به هدف نزدیک که همانا ایجاد تغییر در تصمیم گیریها، قوانین و هنجارهای حاکم بر جامعه به نفع اقشار محروم و هم چنین دستیابی به هدف نهایی که عبارتست از تبارز و نمایش نتایج تغییرات ایجاد شده در زندگی مردم.
شناسائي گروههاي هدف: شناسایی گروههای هدف در دادخواهی رسانهی گام مهم و حیاتی جهت مثمریت دادخواهی بحساب میاید. گروههای هدف عمدتآ دو دسته از افراد را دربر میگیرد که عبارتند از:
قانونگذاران: لبهء تیز دادخواهی رسانهی باید متوجه قانونگذاران باشد زیرا ایجاد، اصلاح و نظارت مسئولانه از تطبیق قوانین و تصامیم با همکاری و عزم اینان میسر خواهد بود. نکته ارزشمند در این مرحله از دادخواهی رسانهی شناسایی و ارزیابی قانونگذارانی اند که از همسویی و روحیه همکاری در زمینهء دادخواهی بر خوردار باشند.
مردم: دستاوردها و نتایج دادخواهی الزامآ تغییر مثبت را به نفع مردم در پی خواهد داشت و گر نه دادخواهی شمرده نخواهد شد. با آنهم تفکیک و شناسایی دو دسته از مردم جهت هدفگیری دقیق و کسب پشتوانه کافی بمنظور تضمین دادخواهی رسانهی لازمی به نظر میرسد. یک، گروه خاصی از مردم که ایجاد، اصلاح و تطبیق قانون از مجرای دادخواهی رسانهی بطور مستقیم با سرنوشت آنان ارتباط دارند همچون معلولین، زنان و اطفال. دو، عموم مردم که میتوانند با حمایتهای شان برای ایجاد، اصلاح و تطبیق قانون از مجرای دادخواهی رسانهی بر قانونگذاران اعمال فشار نموده و گامهای اساسی را جهت ایجاد جامعه حق مدار بر دارند.
تهيه پيام: اختتام دادخواهی رسانهی با پیامی که عصاره و جوهر دادخواهی را توضیح و نمایش دهد، امری ضروری است. پیام دادخواهی در واقع بیان موجز و انگیزشی است که هدف دادخواهی، ضرورت دادخواهی و راهکارهای رسیدن به هدف را تبیین میکند.
عناصر پیام
بطور عموم هر نوع پیام و بویژه پیام دادخواهی متشکل از عناصر ذیل اند:
محتوای پیام: محتوای پیام انعکاس دهندهء افکار و نکاتی اند که باید به مخاطب انتقال نمایند. یا عبارتست از اندیشهی که مخاطب بعد از دریافت پیام بدست میاورد.
زبان پیام: زبان پیام در واقع همان کلماتی اند که برای انتقال پیام به کار میرود. زبان پیام باید ویژگیهای لازم را دارا باشد از قبیل اینکه: متناسب با سطح درک و آگاهی مخاطب انتخاب گردد و در عین حال واضح باشد بدین معنی که حامل تفاسیر متعدد نباشد.
پیام رسان: شخص یا اشخاصیست که پیام را به مخاطب انتقال میدهد. در انتخاب پیام رسان باید فکتهای که رسانه ای و تأثیرگذاری پیام را افزایش دهد، در نظر گرفته شود؛ همچون اعتبار پیام رسان در نزد مخاطبین، انتخاب مخاطبین بعنوان پیام رسان و قدرت انتقال پیام بطور مؤثر.
ابزار و قالب پیام: منظور مجرا و کانالی اند که برای انتقال پیام استفاده میشود. ابزار پیام باید از نیروی متقاعد سازی، تأثیرگذاری و تنوع برخوردار باشند و میتوانند در یکی از اشکال آتی تبلور یابد: جلسات رو در رو، گفتمان، بحث آزاد و عمومی، مطلب مطبوعاتی، کنفرانس مطبوعاتی، پوستر، بروشور و حتا عرض حال. البته گزینش ابزار پیام بستگی به نوع مخاطب دارد و اینکه مخاطب ما مردم است یا پالیسی سازان. در صورتیکه پالیسی سازان مخاطب دادخواهی باشند، میتوان از مؤثر ترین ابزار همچون جلسات حضوری یا رو در رو، بستههای معلوماتی، اوراق معلوماتی و تشکیل گروپ کاری پالیسی استفاده نمود.
زمان و مکان: بدین معنی که چی وقت و کجا انتقال پیام باید صورت گیرد. حفظ اتصال و همزمانی فعالیت دادخواهی با رویدادهای مهمی همچون روز جهانی زن و سایر موضوعات مشابه، میزان تأثیر گذاری بر پالیسیسازان و جلب افکار عمومی را افزایش خواهد داد.
ویژگیهای پیام
پیام دادخواهی در صورتی میتواند تأثیرگذار و قناعت بخش باشد که ویژگیهای زیرین را داشته باشد:
-
ساده و همه فهم باشد
-
موجز و کوتاه باشد
-
دارای زبان متناسب باشد
-
محتوای پیام با ابزار آن همخوانی داشته باشد
-
انتقال توسط پیام رسان معتبر صورت گیرد
-
لحن و زبان پیام سازگار با خود پیام باشد (جدیت پیام یا آمیختگی با شوخی).
کنفرانس مطبوعاتی
برگزاری کنفرانس مطبوعاتی منحیث یکی از اساسیترین گام در راستای عملیسازی دادخواهی رسانهی مطرح میگردد. برگزاری چنین کنفرانسی نیازمند اقدامات و عملی سازی مراحل ذیل اند:
-
یافتن اخبار قابل نشر که بتواند توجه رسانهها را جلب نماید در غیر آنصورت نیاز به برگزاری کنفرانس مطبوعاتی نخواهد بود.
-
انتخاب و تعیین رسانههای هدف و اینکه کدام دسته از رسانهها را باید دعوت نمود.
-
تعیین محل مرکزی و مناسب که رسانهها و خبرنگاران به آسانی به آن دسترسی داشته باشند.
-
تعیین زمان و وقت مناسب و نهایی که با رویدادهای مهم دیگر همزمان نباشد.
-
تهیه مواد لازم: فراهم نمودن مواد لازم همچون مطلب مطبوعاتی، لیست شرکت کنندهگان و نسخهء سخنرانیها.
-
دعوت از رسانهها و خبرنگاران: با استفاده از لیست رسانهها به راحتی میتوان با رسانه و ژورنالیستان تماس برقرار نمود ولی بهتر است که تماس و دعوت از رسانهها چند روز قبل از برگزاری کنفرانس صورت گیرد و نیز پیگیری لازم بعد از تماس حفظ گردد. تماس تلفنی و پیگیری آن با ارسال دعوتنامه روش مناسبی است.
-
انتخاب سخنران: تعیین سخنران یا سخنرانان ماهر، معتبر، مقتدر و دانشمند که آگاهی و دانش لازم دادخواهی را داشته باشند، تأثیر بسزا در مجابسازی پالیسی سازان و مؤثریت دادخواهی رسانهی دارد.
-
پیگیری: گام اساسی بعد از ختم کنفرانس مطبوعاتی، تعقیب و پیگیری موضوع است؛ بدین معنی که اطلاعات و دستاوردهای کنفرانس مطبوعاتی تنظیم گردیده و در اختیار رسانههای حاضر در کنفرانس قرار داده شود.
کمیسیون حقیقتیاب
تعریف کمیسیون حقیقتیاب: نهادیست برای تحقیق و بررسی تمامی موارد نقض حقوق بشر در دورهی مشخص از تاریخ یک کشور. فلسفۀ وجودی کمیسیون حقیقتیاب مبتنی بر افشاسازی و پردهبرداری از تاریخ سیاهی است که تلاش برای تحریف و انکار آن صورت گرفته باشد. در واقع چنین کمیسیونی انعکاس صداى قربانیان و خانوادههای آنهاست.
وظایف کمیسیون حقیقتیاب
-
بررسی و تحقیق نقض حقوق بشر، جنایات و آگاهیدهی به مردم
-
جبران خسارت و پرداخت غرامت به قربانیان
-
تلاش در جهت پیشگیری از تکرار جنایتهای گذشته
-
احيای انسانيت در وجود کسانی که مرتکب نقض حقوق بشر شدهاند.
کمیسیون حقیقتیاب با بررسی جنایات و نقض حقوق بشر درگذشته نگاه ژرف به آینده دارد، آیندهای که در آن بتوان امید داشت که دیگر گذشته تکرار نخواهد شد.
سابقۀ تاریخی ایدۀ تشکیل کمیسیون حقیقت یاب
طرح کمیسیون حقیقتیاب برای اولین بار در دهه هشتاد و از طریق سازمان عفو بینالملل مطرح شد، دههای که دو تجربۀ دردناک را پشت سر نهاده بود، یکی عبور از جنگ جهانی دوم و دیگری گذار به دموکراسی بعد از تجربه دیکتاتوریهای نظامی در آمریکای لاتین و دیگر کشورها. استقرار حکومت دیکتاتوری نظامی در آرژانتین منجر به دستگیری و ناپدید شدن هزاران انسان گردید و هیچ اطلاعی از آنها برای خانوادههایشان در دست نبود، روشنترشدن سرنوشت ناپدیدشدهگان و دستگیر شدهگان، هدف اولیۀ کمیسیون حقیقتیاب را در آرژانتین تشکیل میداد. هسته گذاری کمیسیون حقیقتیاب در آرژانتین متأثر از تلاش مادران و خانوادههایی بودند که سکوت را شکستند و با تجمع و راهپیماییهای شان، جهانیان را متوجه سرنوشت ناپدید شدگان نمودند. این نمونه از مرزهای آرژانتین فراتر رفت و نیز چنین کمیسیونی محدود به پدیدۀ "ناپدید شدن" باقی نماند بلکه شکنجه و دیگر اعمال ضدانسانی همچون شناسایی شکنجهگاهها، شناساندن نقش و مسئولیت افراد، نهادها و مسئولین در دستور کار کمیسیون حقیقتیاب قرار گرفت.
دستآوردکمیسیونهاى حقيقتیاب در عین ارزشمندی، تأثیر چند بعدی بر روند نهادینه شدن عدالت داشتهاست. یکی تأثیر و سهم کمیسیون حقیقتیاب در دادخواهی و اینکه جنایت کاران و ناقضین حقوق بشر باید محاکمه و مجازات شوند و گرنه نمیتوان انتظار داشت که دوباره جنایات و نقض سیستماتیک حقوق بشر تکرار نشود. گرچند کمیسیون حقیقتیاب به تنهایی مرجع حقوقی و دادرسی نیست، ولی میتواند با جمع آوری اسناد و مدارک، ایجاد فضای بحث و گفتمان و تبدیل حقیقت به گفتمان اجتماعی به این امر کمک بکند.
یکی دیگر از مهمترین دستآورد کمیسیون حقیقتیاب آگاه سازی جامعه از تاریخ گذشته است. تاریخی که تکذیب و انکار شده است. آگاهسازی نه فقط با زبان آمار و سند بلکه از زبان قربانیان و انتقال تجربهی آنها به کل جامعه، که این کار به حافظهی جمعی کمک کرده و باعث میشود که کل جامعه از رنجهای تحمیل شده بر قربانیان و خانوادههای آنان آگاهی یابند و در آن سهیم شوند. این برای خانوادههای قربانیان یک تسلیت.
با تشكر ازمؤسسه محترم مجما كه در طي سه كار گاه آموزشي مواد بالا را به دسترسم قرار داد. تا مطلب ديگر و زمان ديگر.
حزين يار
نوشتن دیدگاه
دیدگاهی بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
مطالب مرتبط
پر بیننده ترین مقالات
مجلات و کتب
پیوند با کانال جام غور در یوتوب
صفجه جام غور در فیس بوک
Problem displaying Facebook posts.
Type: OAuthException
Subcode: 460
گزارشات و مصاحبه ها
-
قاری رحمت الله بنیان گزار گروه داعش و سرکرده گروه طالبان ولایت غورطی یک عملیات نیروهای امنیتی افغان در ولایت فاریاب کشته شد
-
کارگاه سه روزه آموزش حقوق بشر و حقوق بشردوستانه برای نیروهای امنیتی و دفاعی در ولایت غور
-
گرامیداشت شانزدهمین سالروز تأسیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در ولایت غور
-
امضاء تفاهمنامه نشر برنامه های حقوق بشری با چهار رادیو در ولایت غور