آرشیف
هر کسی آن درود عاقبت کار که کشت
حبیب سرود
هر کسی آن درود عاقبت کار که کشت
(حضرت حافظ)
غور یکی از ولایتهایی است که طی جنگهای چند دهه پیش در افغانستان، شاهد بدبختیها و بیبختیهایی زیادی بوده است؛ از دشنامهایدینی گرفته تا مهاجرت و آدم کشی و غیره. و سر و صداهایی هم که فعلاً از گوشه و کنار این منطقه به گوشها می رسد (که بدرقم هم می رسد) و ذهنها را پریشان میکند؛ خاکستر خاموش نشدهای از همان آتش است که دود غلیظ آن در آسمان سیاستِ سیاست مداران ما بالا میرود که بدبختانه مردم در سایۀ این دود بی خبر از همه چیز خفه میشوند.
از مسئلۀ زبان که بگذریم. چون مردم غور عموماً به زبان پارسی صحبت میکنند، در غور هم مانند دیگر ولایتهای افغانستان اقوام مختلف سکونت دارند، و شاید اختلاف یا تضادی که در بین اقوام این منطقه بیرق برافراشته است همانا الهام از سیاست «تفرقه بیانداز و حکومت کن» غرب بهویژه انگلیس در هند باشد، که کسان بسیاری از این عبارت منحوس بهره میبرند.
چند سال بعد از تأسیس حکومت مؤقت در افغانستان که غور دارای یک آرامش نسبی و امیدوار کننده بوده است، کم کم این آرامش با دستهایی از داخل و شاید خارج این منطقه به سوی ناآرامی سوق داده شده است که این ناآرامی خواهناخواه به نحوی در جلد بعضی از جوانها هم ریشه دوانیده است یا برای کسب شهرت ویا هم برای چیزی که ما نمیدانیم(؟)
از چندی به این سو. آقای شهریار در ولسوالی دولتیار، بر علیۀ همه چیز! یارِ سنگر و بینظمی شده بود؛ از راهگیری و غارت اموال مسافرین گرفته تا به آتش کشیدن مکتب و کتابهای آن، یا به تعبیری «سوختاندن تفاسیر قرآن شریف» گرفته تا بههمزدن خواب شیرین مردم شینیه، و بدتر از همه تن ندادن به قوانین دولت، (قوانینی که در چوکات آن «فخرالدین» را به خارج از کشور فرستاد تا «شهریار شرق» شود یعنی حقوق و علوم سیاسی بخواند و درست و حسابی به خودش آدمی شود.)
آقای شهریار که دیگر در بین ما نیست (خدا ببخشدش!) یکی از تحصیلکردگان جوان غور بود، و قسمی که اشاره شد در کشور هندوستان از جیب جامعۀ جهانی به آرایش فکری فرستاده شده بود و آدم فکر میکند که این آرایش خیلی غلیظ از آب درآمده بوده چون خوب نمود نمی داد به جوانی که این دسته کارها را باعث شود.
این دیگر در بین خودمان باشد، در تمام غور اختلافهای بین مردم وجود دارد یا اختلاف بین مردمی وجود دارد؛ اما اختلافی که تا به این حد زیانبار بوده باشد نیست، یا همان مردمی که در بین شان چنین اختلافی هست که همه مان به امید از بین رفتن آن دعا میکنیم همانقدر شعور سیاسی دارند که گپ شان به این اندازه کلان نشود.
در آخر. دولت مسؤولیت دارد تا جلو بینظمیهای احتمالی این رویداد و بینظمیهای دیگری که خودش بهتر از ما میداند و خبر دارد را بگیرد؛ یعنی به پیش هر کس و ناکسی دست زاریاش را دراز نکند، چه خوب است که آنها را به حرف قانع کند اگر نشد باز چارهای دیگری بسنجد که باز هم خودش می داند که سنجیده است.
نوشتن دیدگاه
دیدگاهی بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
مطالب مرتبط
پر بیننده ترین مقالات
مجلات و کتب
پیوند با کانال جام غور در یوتوب
صفجه جام غور در فیس بوک
Problem displaying Facebook posts.
Type: OAuthException
Subcode: 460
گزارشات و مصاحبه ها
-
قاری رحمت الله بنیان گزار گروه داعش و سرکرده گروه طالبان ولایت غورطی یک عملیات نیروهای امنیتی افغان در ولایت فاریاب کشته شد
-
کارگاه سه روزه آموزش حقوق بشر و حقوق بشردوستانه برای نیروهای امنیتی و دفاعی در ولایت غور
-
گرامیداشت شانزدهمین سالروز تأسیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در ولایت غور
-
امضاء تفاهمنامه نشر برنامه های حقوق بشری با چهار رادیو در ولایت غور