آرشیف
درد هـــای بادغیس و بادغیسیان
انجینر هارون انیس
بادغیس ولایت است کوهستانی که در جنوب غرب افغانستان بین ولایات هرات، غور، فاریاب واز یک طرف به کشور ترکمنستاان واقع شده است، در این ولایت اقوام زیادی در کنار یکدیگر زنده گی میکنند که در این اواخر بعد از سالها به اساس مداخلات وسواستفاده های عده از اشخاص اتحاد، اتفاق و وحدت ملی ساکنین ولایت بادغیس خدشه دار گردیده و امیدواریم با توجه بیشتر مقامات ذیصلاح به این زخم مردم بادغیس که سالهای متمادی همه اقوام برادر وار زیسته اند مرحم گذاشته شود.
عایدات مردم این ولا را اکثرآ حاصلات زمین های زراعتی للمی وپرورش حیوانات تشکیل داده که رابطه مستقیم با باران وبرف باری دارد، وضعیت اقتصادی مردم این ولایت به طور عموم به حد اوسط قرار داشته واگر سال خشک باشد این درجه اقتصادی به صفر متقارب شده که دیگر زنده گی برای ساکنین این مرز وبوم دشوار شده واهالی این منطقه برای کسب لقمه ئ نانی ناچار به ولایات همسایه مهاجرت کنند که هم اکنون ما شاهد چنین وضعیتی در بادغیس میباشیم.
امنیت در بادغیس به طور نسبی خوب بوده که در این اواخر امنیت هم دیگر جایش را به بی امنیتی، حملات تروریستی، بی بند وباری و… واگذار کرده است.
ولایت بادغیس دارای دو جنگل بزرگ پسته وارچه که جز سرمایه ملی کشور محسوب میشود میباشد که این جنگلات هم آماج هدف زورمندان ظالم قرار گرفته وکم کم ریشه به تیشه خورده واز بین میروند.
اهالی وساکنین مرکز ولایت بادغیس از نگاه امکانات اجتماعی به تسهیلات مخابراتی شبکه های خصوصی کم کیفیت، آب نوبتی نه به اندازه ضرورت یک فامیل واز طرف شب به سه ساعت برق که آن هم بسیار ضعیف ونوبتی میباشد دسترسی دارند.
اما حالا اگر به مشکلات این مردم رنجدیده نظری بیاندازیم شاید ساعت ها را در بر بگیرد تا این مشکلات را به شکل شفاهی بیان نمود، بارها، سالها وبه مراتب مشکلات این مردم به گوش مقامات رسانده شده است، ولی هنوز گوش شنوای پیدا نشده تا اقدامی کند ومشکلی را رفع کند.
شهر قلعه نو مرکز ولایت بادغیس که مساحت تمام سرک های آن کمتر از 30 کیلومتر مربع است تا حال در زمستان در گِل ولای ودر تابستان در گرد وخاک آلوده بوده وصحت ساکنین این شهر را به مخاطره انداخته وراهی شفاخانه ها میکند، ودر این رابطه هم هیچ توجه ئ صورت نگرفته است.
آب که مایع حیات است در مرکز ولایتی چون بادغیس به اندازه بخور نمیر آن هم با طعم نه چندان گوارا وجود داشته که روزانه اجتماعی از ساکنین شهر ومربوطات شهر در اطراف نلهای داخل بازار شهر قلعه نو جمع شده وصفی را برای گرفتن آب تشکیل میدهند، در حالیکه آب خروشان وفراوان "کته چشمه" با طعم بسیار خوشایند وصحی که فقط در چند کیلومتری شهر موقیعت داشته وبیهوده به دریا ها واز آنجا به به خارج از ولایت منتهی میشود جواب تشنگی بادغیسییان خواهد بود، بارها وبه مراتب مسئله انتقال این آب از طرف ساکنین ولایت بادغیس پیشنهاد شده اما هنوز هیج اقدامی عملی در زمینه صورت نگرفته وامید وکلا محترم بادغیس در پارلمان هم توجهی جدی تری در این رابطه مبذول بدارند. باید یاد آور شد که قیمت فی لیتر آب آشامیدنی در اطراف وولسوالی های بادغیس اگر مبالغه نکرده باشم تقریبآ معادل به قیمت فی لیتر مواد سوخت شده است، حالا خود تان قاضی شده وموضوع را از دیده ئ خود بنگرید.
برق که سرچشمه همه تسهیلات وفراهم کننده رفآ، کار، ارتقا اقتصاد یک منطقه و… میباشد در 24 ساعت فقط 3 ساعت وآن هم به شکل نوبتی تنها برای ساکنین شهر از طرف شب میسر بوده ومتباقی ساعات شب الکین های نازنین مهمان گرم خانواده هاست، در صورتیکه کشور ترکمنستان با مگاوات ها برق اضافی در حدود 45 کیلومتری ولایت بادغیس موقیعت داشته وبارها خود شان پیشنهاد انتقال برق به ولایت بادغیس را داده اند، اما بی غم باشان باصلاحیت بدون اندک توجهی این مسئله را نادیده گرفته وبدست فراموشی سپرده اند، این در حالیست که تمام قریه ها وولسوالی های دور دست ولایت همسایه ما هرات منور به برق 24 ساعته کشورهای ترکمنستان وایران بوده وتعداد زیادی فابریکه ها وصنایع تولیدی در آن شهر ایجاد شده وهزاران شهروند این شهر مصروف کار در این شهرک های صنعتی میباشند، اما مقامات دولتی همچون سرگرم معذلات قوم پرستی وسمت پرستی خود بوده وهیج توجهی به بادغیس بی سرپرست ندارند.
مکاتب ولیسه های که تربیت کننده همه ئ نابغه ها، وزیران، وکیلان، انجینیران، داکتران و… میباشد، در ولایت بادغیس به تعداد کمتر از 36 لیسه وجود داشته ومتعلمان اطرافی که دوره متوسطه مکتب را به اتمام میرسانند به اثر موجود نبودن لیسه در ولسوالی یا منطقه مربوطه شان مجبور ترک تحصیل نموده وتنها متعلمان که کمی وضعیت اقتصادی شان خوب باشد عازم شهر قلعه نو شده ودر آنجا به ادامه تحصیل خود میپردازند، که حاصل این کمبودی را میتوانید از نتایج کانکور سراسری وزارت تحصیلات عالی صفحه بادغیس جویا شوید، باید تذکر داد که تنها در ولسوالی جاغوری ولایت غزنی بیش از 60 لیسه موجود میباشد.
امید واریم تا در این رابطه هم توجه جدی صورت گرفته وبودجه ئ اگر در زمینه ساخت مکاتب اختصاص داده میشود به شکل معقول آن برای اعمار لیسه ها به مصرف رسیده واز بیسواد ماندن اولاد این سرزمین از این بیشتر جلوگیری شود.
گذشته از این همه مشکلات مشکل بسیار عمده دیگری که هم اکنون دامن گیر مردم ماست مشکل خشک سالی است، که امسال نیز مانند چند سال قبل مردم ما قربانی این فاجعه قرار گرفته اند، که در ابتدا سال مردم کم کم شروع به فروختن حیوانات که اصل سرمایه آنها را تشکیل میداد کرده ودر مقابل گندم ودیگر مواد خوراکه را خریده وبرای ادامه حیات خود وفرزندان جگر گوشه خود مصرف میکردند، با ختم شدن حیوانات دیگر چیزی در بساط این مردم فقیر برای فروختن باقی نمانده واکنون عده ئ شروع به خوردن علوفه های که سالها پیش برای گوسفندان خود ذخیره کرده بودند وعده ئ هم شروع به مهاجرت به ولایت هم جوار هرات نموده وامیدوار هستند تا پناه بر خدا که توجهی از طرف دولت وموءسسات خارجی که آوازه تعاون وهمکاری شان رادیوها وتلویزیونها را مصروف داشته برای شان شود.
وطوری که قبلآ متذکر شدم امسال بساط بي امنيتي نسبت به سال هاي قبل در ولايت بادغیس بيشتر گسترانده شده و بسياري از راه هاي اين ولايت و مخصوصاً راه هاي ولايت با ولسوالي با چالش هاي جدي رو به رومي باشند، فعلاً كه نه برفي افتاده و نه آبي به كوتل هاي اين ولايت لغزنده گي مي دهد، به داد مردم اين ولايت کسی نرسد در زمستان كه مشکل برف و بي امنيتي جداً راه هاي آنرا تهديد خواهند كرد، كاري از دست موسسه هاي امداد رساني ودولت نخواهد آمد. والسلام
نوشتن دیدگاه
دیدگاهی بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
مطالب مرتبط
پر بیننده ترین مقالات
مجلات و کتب
پیوند با کانال جام غور در یوتوب
صفجه جام غور در فیس بوک
Problem displaying Facebook posts.
Type: OAuthException
Subcode: 460
گزارشات و مصاحبه ها
-
قاری رحمت الله بنیان گزار گروه داعش و سرکرده گروه طالبان ولایت غورطی یک عملیات نیروهای امنیتی افغان در ولایت فاریاب کشته شد
-
کارگاه سه روزه آموزش حقوق بشر و حقوق بشردوستانه برای نیروهای امنیتی و دفاعی در ولایت غور
-
گرامیداشت شانزدهمین سالروز تأسیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در ولایت غور
-
امضاء تفاهمنامه نشر برنامه های حقوق بشری با چهار رادیو در ولایت غور