آرشیف
کنفرانس سوم دوحه و ما!
دوکتور صلاح الدین سعیدی
نشست های جهانی و خاصتاً نشستهای سازمان های بلند پایه، ټاپ و معتبر جهانی چون ملل متحد، اتحادیهٔ اروپا، سازمان کشور های اسلامی و سازمانهای همکاریهای منطقوی در مورد افغانستان در مبدأ، مورد استقبال و مسرت ماست. یکی از عوامل مسرت را درین میدانیم که دارند اجندای خوب، مؤثر و عملی در مورد حل قضایای ،افغانستان دارند و به نحوی با جهانی شدن قضایاایشان
،در ایجاد موانع در برابر ادامهٔ مداخلات شرارت پیشهٔ استابلشمنت پاکستان در افغانستا دارند و دارند که در مورد ما، بدون ما تصمیم نمی ګیرند و عوض روی و ظاهری و عوض حل مؤقت، درک از عمق قضایا دارند به آن متوجه أند و عوض حل مؤقت، عمیق أندیش أند و آنرا جدی میګیرند!
بلی تدویر نشستها و کنفرانس های جهانی در مورد افغانستان در صورت وجود تخلفات و جنایات حادتر در جهان نشانهٔ از احساس مسؤولیت پذیری جهان در قبال افغانستان و تراژیدی مردم ما است و از آن استقبال میکتیم. این را نشانهٔ مستند این آن است، خود مداخلات ناروا کرده، خود ریخته و شکسته أند و خود حال و لو به تأخیر جان کاه، در ترمیم و اصلاح نیز میاندیشند، صرف وعده و وخت ګذرانی و ( ت. ویسټ ) وخت ضایع نمی کنند و عمل میکنند و این را در عمل نشان هم میدهند که ګویا هنوز که هنوزاست، وجدان و ضمیر جهان در قبال افغانستان و تراژیدی ملت افغان، نه مرده است و دارند در مورد توقف و یا برداشتن و یا کم کردن تراژیدی ما، و در نهایت امر اضرار آن برخود شان، متوجه أند ، قدمهای مشخص میبردارندو أدای رسالت خېرمیکنند
مسرت داریم که مطابق اظهارات خانم هیلاري کلنتون ( موجود در یوتېوب) « درو می کنند، آنچه کاشته أند و خرمن و حاصل ګرفتند»، و حال در ترمیم آن بالاخره اقدام مؤثر و !
ادای رسالت کنند که، عواقب وخیمتر این تراژیدی را بیشتر از پیش متوجه خود و مردمان مان خود نیز، نه سازند!
أهمیت کار درین است که آیا واقعاً چنین اهداف خیر درین کنفرانسها و نشست ها ږ، دنبال میشوند و آیا توقف تراژیدی ملت افغان وعواقب بدتر آن را جلوګیری کردن میخواهند و یا و این شعار های انسان و انسانیت و تراژیدی انسانی صرف و صرف روی کاغذ میمانند و در عمل اهداف شوم بیشتر تعقیب میشوند. میګویند بر قلبها الله متعال آګاه است خبر دارد ماظاهر امر را میبینیم، و چرا چنین بدګمانی ها؟ ما باور داریم که بخاطر کار خوب اراده و نیت نیک ضرورت است، اما در پلوی آن دانش و فهم لازم نیز ضرورت است!
خوب حالا سؤال مطذح است و مشکل در کجاست که تقریباً تمام متخصصان و تحلیل ګران با خبر از وضع عینی و تجارب ایشان و مراقبت آمادګی های کنفرانس سوم دوحه و در تحت تأثیر نشست فورمات مسکو، منعقد تهران ، به طور اکثریت مطلق فکر میکنند که کنفرانس قریب الوقع، سوم دوحه کنفرانس بی اهمیت و میان تهی خواهد بود و یا با روشهای غلط، مشاهده شده تا انروز، آنرا بې اهمیت و بی محتوا و ضیاع وقت، خواهند ساخت!
لذا تمرکز و تذکرات ما درین سلسله به این هدف بوده و هست که بیشتر ازین خود را متوجه عمق قضایا ساخته و سرنوشت افغانها را به تمسخر نه ګرفته ، به ضیاع بیشتر وقت نه روند و در مورد ما بدون ما تصمیم نه ګیرند! أرزش حل تجارب نیک بشری و خطوط سرخ ارزشهای مردم افغانستان روشن أند و داده شده اند. ارزش ها ملت مجاهد و مسلمانان روشن اند!
اما
بخاطر جهانی بودن مسایل ومداخلات طویل المدت پاکستان در افغانستان و فریب دادن جهان که افغانستان در خون غرق بهتر است تا در صلح و استقرار که موجب موانع در انکشاف چین در منطقه شود، نتیجهٔ همان سیاست شرارت و غیر انسانی است که عواقب بسیار بدی برای جهان نیز خواهد داشت!
تلاش بری ایجاد حاکمیتهای به اصطلاح همه شمول، همهٔ اقوام و همه زبانها و همه ای اطراف، تلاش و شعار خطاء، میان تهی و فریبنده ، زمینه ساز تجارت تجاران جمهوریت ، ستمی، سمتی، قومی و زبانی هستند.
حل اساسی و بنیادی ممکن در راههای ممکن عملی، تجربه شدهٔ نیک بشری أند.
اصل شهروندی، یک شهروند یک رأی و آغاز کار برای تحقق این پروسه و با تدابیر تا حال تجربه شده ای انسانی در جوامع بشری و با در نظر داشت سطح انکشاف جامعهٔ ما، و ….راههای و نکات اند که عدم در نظر ګرفتن آنها سبب تشدید جوانب منفی کار شده و موانع حل را تشدید میبخشد!
حاکمیت قوانین، مدون، مشروع و در مطابقت به سطح انکشاف جامعهٔ ما ، راه حل و حل با محتوا و تلاش کنفرانس ها و نشست های جهانی برای
مساعدت به مردم افغانستان که خود در بین خود به توافق برسند، و به این منوال مطلوب و ارزشمند کار صورت ګیرد، توقع ما ازین کنفرانسها و جهان است! ً
فرصت ها را نباید ازین بیشتر از دست دادو برما افغانهاست تا چتر ملی و سراسری را چنان ایجاد و سراری سازیم تا مرجع قابل اعتماد ابتدای برای ملت سالاری افغان مهیا شود و افغانها خود تصمیم ګیرندهٔ اصلی در چوکات ساختارو میکانیز ایجاد دولت و حاکمیت ملی در قید ارادهٔ ملت افغان به صورت دوامدار شوند. این ساختار و حاکنیت قوانین خوب و مدون در مطابق به ارزشهای ملی و اسلامی ما به ایجاد سیسم فعال شود که درآن سیستم، ملت سالار باشد!
تشکیل مجموعه ها و کلکتیف های برنامه محور ضرورت و مطلوب أند!
آما این همه را قومی ، زبانی و سمتی ساختن که در ۲۰ سال جمهوریت شده بود، همان نیمچه فهمی از دیمکراسی، آزادی و حاکمیت مردم به صورت کذاب و مبتذل بود و هست!
احزاب، سازمانها و کلکتیف های برنامه محور در چوکات ارزشهای اسلامی و ملی ما ضرورت و درست و مطلوب أند که از بالا و پایین باید به این پروسه مساعدت شود! در ملت سالاري و در دیموکراسی نفیه ای آن کشنده أند، ولی با ایجاد حزب، سازمان و کلکتیف خود را در زرق و برق کمره ها، وزیر و رئیس دیدن، همان خطای است که در ۲۵ سال ګذشته و یا بیشترأز آن در عمل سؤ استفاده صورت ګرفت و تا هنوز هم این تصور نادرست حد اقل تحت الذهن اکثریت وجود دارد و خود را به تقسیم مرغان هوا و شکار نه شده وبه طور مالیخولیای مصروف دیدن خواب خرګوش کرده اند.
عصر کنفرانس بن و صدور حاکمیت های استخباراتی با بادیګاردان خارجی و یک قطبی بودن جهان به پایان رسیده!
آمریکا در آستانهٔ انتخاب بد و بدتر ریاست جمهوری قرار دارد و جهان چنانچه ګفته آمدیم، دیګر یک قطبی نیست!
مرجع درست حاکمیت همانا حاکمیت مشروع ملت سالار و نظام ملت سالار است!
هر نوع راههای کوتاه و عدم دقت ها، به مشروعیت حاکمیت و عوض اصول، به فروع چسپیدن که تا حال چنین معلوم میشوند، نتایج کار کنفرانس قریب الوقوع دوحه را بی محتوی و ناکام و فرصت های بیشتر را ضایع خواهند ساخت!
افغانستان و منطقه ، راه حل مناسب ، با مصارف کم و زمان متناسب کم، نیاز دارد. توافق مقدماتی به ساختار های ملی خیر اندیش قابل قبول برای اکثریت و اعتنای بنیادی، نهایی سازی این همه در چوکات قانون اساسی مشروع، مانند وثیقهٔ ملی ، و به وجود آمده که درین عرصه برنامه ها، منطق و به این ترتیب به صورت مشخص و راههای حل مشخص در عالم اسباب متوصل شدن ضرورت است!
مدافعان منافع ملی، محور ملی و …درین مورد نسخه ها و راههای حل دارند که در رأس این تلاشهلی افغانی حق انحصاری و حق تصمیم انحصاری برای خود و هیج ساختار دیګر را نمی برنامه های طویل المدت و قصیر المدت مشخص و تعریف شده و از جمله لویه جرګهٔ تعریف شده، بلی تعریف شده و … در راه خروح ازین بحران و ایجاد حاکمیت و ساختار ملت سالار دارند!
ما به انقلابها و انقطاب ها باور نداریم.
اصلاح و ریفورم را اولویت میدهیم!
آما اګر دیګر راهی نباشد، توصل به تمام وسایل متداول را جواز میدانیم!
نه ګذارید، ګره دست به دهن خلاص شود!
و ما علینا الا البلاغ المبین
دوکتور صلاح الدین سعیدی
۱۸/۶/۲۰۲۴
۰۰۴۴۷۸۸۶۴۷۴۶۳۸
نوشتن دیدگاه
دیدگاهی بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
مطالب مرتبط
پر بیننده ترین مقالات
مجلات و کتب
پیوند با کانال جام غور در یوتوب
صفجه جام غور در فیس بوک
Problem displaying Facebook posts.
Type: OAuthException
Subcode: 460
گزارشات و مصاحبه ها
-
قاری رحمت الله بنیان گزار گروه داعش و سرکرده گروه طالبان ولایت غورطی یک عملیات نیروهای امنیتی افغان در ولایت فاریاب کشته شد
-
کارگاه سه روزه آموزش حقوق بشر و حقوق بشردوستانه برای نیروهای امنیتی و دفاعی در ولایت غور
-
گرامیداشت شانزدهمین سالروز تأسیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در ولایت غور
-
امضاء تفاهمنامه نشر برنامه های حقوق بشری با چهار رادیو در ولایت غور