آرشیف
کشاورزان لعلوسرجنگل: در پی خشکسالی متضرر شدیم و توان پرداخت عشر و زکات را نداریم
جام غور
شماری از کشاورزان در ولسوالی لعلوسرجنگل ولایت غور با ابراز نگرانی از وضعیت اقتصادیشان میگویند که امسال بهدلیل خشکسالی و شیوع امراض و آفات نباتی متضرر شدهاند و اکنون توانایی پرداخت عشر و زکات را ندارند.
محمدحسین ۵۸ ساله، که باشنده یکی از روستاهای دوردست ولسوالی لعلوسرجنگل ولایت غور است میگوید که خشکسالی و امراض نباتی تمام حاصلات کشاورزیاش را از بین برده و اکنون نمیتواند برای طالبان ده یک (عشر) بدهد.
او افزود: «امسال تمام حاصلات گندم، جو، کچالو و دیگر حاصلات ما از بین رفت. طالبان هم ده یک جمعآوری میکنند. چیزی به خود ما نمانده، چطور برای آنها بدهیم. طالبان از تمام حاصلات کشاورزی و حیوانات ما ده یک جمعآوری میکنند.»
این مرد کهنسال که عمرش را در کشاورزی سپری کرده است، میگوید که خشکسالی امسال بیپیشینه بوده است و تمام حاصلات کشاورزی مردم را از بین برده است.
بهگفتهی وی، خانوادههای زیادی در ولسوالی لعلوسرجنگل وجود دارد که توان پرداخت مالیات را ندارند. او از حکومت طالبان میخواهد که در جمعآوری عشر و زکات با مردم سختگیری نکند؛ زیرا بهگفتهی وی، امسال مردم با چالشهای فراوان روبهرو هستند.
این تنها محمدحسین نیست که از گرفتن ده یک طالبان به تنگ آمده است، شماری دیگر از کشاورزان ولسوالی لعلوسرجنگل هم میگویند که امسال توان پرداخت عشر و زکات را ندارند.
یک مخاطب روزنامه اطلاعات روز اما با فرستادن پیامی مدعی شده است که طالبان در این ولسوالی برای هفتمینبار جمعآروی عشر و زکات را آغاز کردهاند که از حاصلات کشاورزی و حیوانات مردم ده یک جمعآوری میکنند. بهگفتهی این مخاطب روزنامه اطلاعات روز، مردم توان پرداخت مالیات را ندارند و اکنون با نزدیک شدن فصل زمستان با مشکلات زیادی مواجه هستند.
کمبود آب
باشندگان ولسوالی لعلوسرجنگل میگویند که بهدلیل خشکسالیهای پیهم رودخانهها و چشمههای این ولسوالی خشک شده و ساکنان این منطقه را سخت متضرر کرده است.
مهدی از باشندگان ولسوالی لعلوسرجنگل میگوید که امسال کشتهای آبی کشاورزان بهدلیل خشکسالی و کمبود آب حدود ۸۰ درصد از بین رفته و کشتهای للمی نیز متضرر شده است. مردم اکنون در وضعیت دشواری زندگی میکنند.
بهگفتهی این باشنده ولسوالی لعلوسرجنگل، در اثر خشکسالیهای چند سال اخیر سطح آبهای زیرزمینی کاهش یافته و اکنون ساکنان این ولسوالی به کمبود آب آشامیدنی نیز روبهرو هستند.
نزدیک شدن زمستان و قیمتی
ولسوالی لعلوسرجنگل از مناطق کوهستانی و برفگیر غور است که در فصل زمستان و برفباریهای سنگین هرازگاهی شاهراه مرکزی که از این ولسوالی میگذرد بهروی ترافیک مسدوده شده و مردم را با چالشهای فراوان مواجه میکند.
با نزدیک شدن زمستان گسترش فقر و مشکلات اقتصادی در کشور، بهویژه ولایتهای محروم و دوردست چون مانند غور افزایش مییابد که مردم را نگران میکند. در فصل زمستان راههای مواصلاتی برخی از روستاهای ولسوالی لعلوسرجنگل به مرکز بسته شده و مردم نمیتوانند جهت تأمین نیازهای زندگیشان به مرکز ولسوالی رفتوآمد کنند و گاهی اوقات بیماران مناطق دوردست نیز به مراکز صحی نمیرسند.
باشندگان این ولسوالی میگویند که با نزدیک شدن فصل زمستان بهای مواد خوراکی و سوختی بهشدت افزایش یافته است که در وضعیت کنونی و افزایش قیمتها مردم نمیتوانند مواد اولیه مورد نیاز شان در فصل زمستان را تأمین کنند.
محمدامیر، از باشندگان ولسوالی لعلوسرجنگل میگوید: «اکنون یک بوجی آرد به ۲۶۰۰ افغانی، یک بُشکه روغن ۱۶ کیلویی به ۱۷۰۰ افغانی، یک تُن زغالسنگ به ۱۵ هزار افغانی و یک لیتر تیل به ۱۰۰ افغانی بهفروش میرسد، که بیشتر از این هم قیمت میشود.»
باشندگان لعلوسرجنگل میگویند که امسال مردم بهگونهی جدی در این ولسوالی متضرر شدهاند. آنان از حکومت سرپرست طالبان و نهادهای امدادرسان میخواهند که با نزدیک شدن فصل زمستان کمکهای بیشتری را در این ولسوالی بفرستند تا مردم با مشکل مواجه نشوند. این باشندگان هشدار میدهند که اگر کمکهای نهادهای امدادرسان از این ولسوالی قطع شود، فاجعه انسانی رخ خواهد داد.
این باشندگان لعلوسرجنگل روی کنترل نرخ مواد خوراکی و سوختی با نزدیک شدن فصل زمستان تأکید میکنند؛ زیرا بهگفتهی آنان، با نزدیک شدن فصل سرما بهای مواد اولیه دو برابر افزایش مییابد.
طالبان چه میگویند؟
مسئولان محلی طالبان در غور ادعای جمعآوری چندینبار عشر و زکات از سوی باشندگان ولسوالی لعلوسرجنگل این ولایت را رد میکنند و میگویند که تنها یکبار نصف عشر و زکات از ساکنان این ولسوالی جمعآوری شده است.
چندی پیش مسئولان در اداره زراعت و دامداری غور گفته بودند که بهدلیل خشکسالی کشاورزان در تمام مناطق این ولایت بهگونهی جدی متضرر شده و حاصلات شان از بین رفته است.
عبدالواحد حماس، سخنگوی والی طالبان در غور در مورد افزایش بهای مواد خوراکی و سوختی اما میگوید که این مشکل تنها در این ولایت نیست، بلکه در تمام افغانستان وجود دارد. او دلیل افزایش قیمت مواد خوراکی و سوخت در این ولایت را نبود سرکهای درست و معیاری میداند.
این تنها کشاورزان ولسوالی لعلوسرجنگل نیست که بهدلیل خشکسالی و شیوع امراض نباتی متضرر شدهاند، بلکه کشاورزان در تمام مناطق این ولایت در پی خشکسالیهای پیهم متضرر شدهاند که اکنون در وضعیت بدی اقتصادی بهسر میبرند و نیاز جدی به کمکهای بشردوستانه دارند.
دیروز، هفدهم اکتوبر مصادف بود با روز جهانی مبارزه با فقر و زدودن گرسنگی، اما جامعه جهانی از فقر شدید و وضعیت بدی مردم افغانستان نگرانی کردند. براساس تازهترین گزارش سازمان ملل متحد، بیش از ۹۰ درصد باشندگان افغانستان زیر خط فقر زندگی میکنند.
اطلاعات روز
نوشتن دیدگاه
دیدگاهی بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
مطالب مرتبط
پر بیننده ترین مقالات
مجلات و کتب
پیوند با کانال جام غور در یوتوب
صفجه جام غور در فیس بوک
Problem displaying Facebook posts.
Type: OAuthException
Subcode: 460
گزارشات و مصاحبه ها
-
قاری رحمت الله بنیان گزار گروه داعش و سرکرده گروه طالبان ولایت غورطی یک عملیات نیروهای امنیتی افغان در ولایت فاریاب کشته شد
-
کارگاه سه روزه آموزش حقوق بشر و حقوق بشردوستانه برای نیروهای امنیتی و دفاعی در ولایت غور
-
گرامیداشت شانزدهمین سالروز تأسیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در ولایت غور
-
امضاء تفاهمنامه نشر برنامه های حقوق بشری با چهار رادیو در ولایت غور