X

آرشیف

خشک‌سالی و امراض نباتی در غور، فرآورده‌های کشاورزی را متضرر کرده است

برخی از کشاورزان و باغداران در ولایت غور می‌گویند که در پی خشک‌سالی شدید و شیوع امراض نباتی، فرآورده‌های کشاورزی و باغی‌شان به‌گونه‌ی جدی کاهش یافته است که این امر آنان را سخت متضرر کرده است.

آنان می‌گویند که تنها منبع درآمد شان کشاورزی و باغداری است که با متضرر شدن تولیدات شان، با چالش‌های زیاد اقتصادی مواجه می‌شوند.

از سویی هم، آگاهان کشاورزی از حکومت طالبان می‌خواهند که برای جلوگیری از متضرر شدن فرآروده‌های کشاورزان و باغداران باید برنامه‌های حمایتی را روی دست گرفته و از کشاورزان و باغداران حمایت کنند. ولایت غور در غرب کشور امسال خشک‌سالی شدید را تجربه می‌کند؛ تمام دریاچه‌ها، جوی‌ها، چشمه‌ها و حتا دومین دریای بزرگ افغانستان (هریرود) خشکیده است.

کچالوی غور

کچالو، یکی از فرآورده‌های مهم کشاورزان در غور است که در سال جاری به‌دلیل خشک‌سالی و شیوع آفات نباتی، امسال حاصلات آن کاهش یافته است. شماری از کشاورزان در شهر فیروزکوه، مرکز غور می‌گویند که حاصلات این نبات به‌دلیل شیوع امراض و خشک‌سالی کاهش چشم‌گیری یافته است.

نورالله، یکی از کشاورزان در غور می‌گوید: «حاصلات کچالو نسبت به سال‌های دیگر بسیار کم شده؛ چون مرض کرده و همچنان کم‌آب شده بود. مردم امسال بسیار کچالوی کم برداشته‌اند.»

خیرالله، یکی دیگر از کشاورزانی است که زمین‌هایش را همه‌ساله کچالو می‌کارد، او می‌گوید: «مزارع کچالو امسال کِرم افتاده و بسیار خراب شده است. گفته می‌توانیم که نیمی از حاصلات کچالو خراب شده؛ حتا ما از انغوزه استفاده کردیم اما نشد. این امر کشاورزان را سخت متضرر کرده است، چون تنها منبع درآمد ما همین کشاورزی است.»

کچالوی غور از کیفیت بالای برخوردار است که توانسته در مارکت‌های کشور جایگاه خوبی کسب کند. کشاورزان غوری می‌گویند که کچالوی این ولایت اکنون به کابل، هرات و حتا کشور پاکستان صادر می‌شود که این امر سبب بلند رفتن بهای کچالو شده است. به‌گفته آنان، پنج کیلو کچالو در سال گذشته به ۶۰ افغانی و اکنون به ۱۰۰ افغانی به‌فروش می‌رسد.

کاهش حاصلات باغی

برخی از باغداران در غور نیز از کاهش بی‌پیشینه‌ای تولیدات باغی‌شان ابراز نگرانی کرده می‌گویند که در سال جاری حاصلات باغداری کم شده است.

میراجان، یکی از باغداران در شهر فیروزکوه می‌گوید که به‌دلیل سردی هوا، خشک‌سالی و شیوع امراض و آفات نباتی، حاصلات باغی‌شان کاهش یافته است.

او می‌گوید: «در اول سال وقتی درختان میوه به‌خصوص سیب گل کرده بود، گل‌های باغ چشم‌گیر بود؛ اما به‌دلیل سردی در ماه جوزا گل‌ها ریخت. چیزی که باقی‌مانده بود، به‌دلیل خشک‌سالی و همچنان شیوع امراض از بین رفت. امسال حاصلات درختان میوه هیچ است.»

این باغدار غوری از بی‎توجهی نهادهای مسئول در این بحش انتقاد می‌کند و می‌گوید که بارها به ریاست زراعت و دیگر نهاد مربوطه مراجعه کرده، اما هیچ توجهی نشده است.

نبود سردخانه‌های معیاری

نبود سردخانه‌های معیاری برای نگه‌داری فرآورده‌های کشاورزی و باغی از چالش‌هایی است که از سال‌های متمادی در ولایت غور وجود داشته است.

کشاورزان و باغداران در غور می‌گویند به‌دلیل نبود سردخانه‌های معیاری مجبور هستند، تولیدات شان را در فصل برداشت وارد بازار کرده و به بهای ارزان به‌فروش برسانند.

گل‌جان، یکی از باغداران غوری می‌گوید: «به‌دلیل نبود سردخانه‌های معیاری، ما نمی‌توانیم حاصلات کشاورزی ما را نگه‌داری کنیم. در وقتی که جمع‌آوری می‌کنیم مجبور هستیم به بازار برده و به قیمت ارزان به‌فروش برسانیم. ما اگر سردخانه داشته باشیم و محصولات کشاورزی و باغی خود را نگه‌داری کنیم، هم می‌توانیم در هر فصلِ سال میوه داشته باشیم و به بازار عرضه کنیم و هم از نوسانات قیمت میوه‌ها جلوگیری کنیم.»

کشاورزان و باغداران در ولایت غور همچنان از عدم موجودیت بازار مناسب برای فروش فرآورده‌های‌شان شاکی هستند. آنان می‌گویند با آن‌که تولیدات شان از کیفیت بالای برخوردار است، اما بازار مناسب برای فروش فرآورده‌های کشاورزی و باغی در این ولایت وجود ندارد. این امر باعث می‌شود که آن‌ها مجبور شوند داشته‌های‌شان را به قیمت ارزان به‌فروش برسانند.

کشاورزان و باغداران در ولایت غور از حکومت سرپرست طالبان می‌خواهند که در راستای ایجاد سردخانه‌های معیاری جهت نگه‌داری فرآورده‌های کشاورزی و باغی توجه جدی کنند.

مسئولان محلی طالبان در این مورد چیزی نگفتند، اما چندی پیش محمدنبی احمدی، رییس زراعت و مالداری غور از کاهش فرآورده‌های کشاورزی به‌دلیل خشک‌سالی در این ولایت سخن زده بود. او گفته بود که حدود ۹۰ درصد حاصلات کشاورزی به‌دلیل خشک‌سالی از بین رفته است.

غور در غرب کشور از ولایات کوهستانی و سردسیر افغانستان است که حدود ۸۰ درصد ساکنان آن به کشاورزی، دامداری و باغداری مصروفیت داشته و از این طریق نیازمندی‌های زندگی‌شان را تأمین می‌کنند.

 

برگرفته از اطلاعات روز

X

به اشتراک بگذارید

Share

نظر تانرا بنویسد

کامنت

نوشتن دیدگاه

دیدگاهی بنویسید

مطالب مرتبط

پیوند با کانال جام غور در یوتوب

This error message is only visible to WordPress admins

Reconnect to YouTube to show this feed.

To create a new feed, first connect to YouTube using the "Connect to YouTube to Create a Feed" button on the settings page and connect any account.