آرشیف
تشریح مراحل هفتگانه خلقت وزندگی انسان در قرآن و اثبات حقا نیت روز رستا خیز.
علم عبدالقدیر
مقدمه: خداوند ج در آیات زیرسورۀ حج براى تشریح مساله رستاخیز و حقا نیت اجتناب نا پذیر آن ، حركت انسان را در یك مسیر هفت مرحلۀ ای تقسیم وتشریح نموده است که انسان را نسبت به حقانیت روز وا پسین متیقن میسازد.طوریکه برای انسان عملا نشان میدهد شما که هفت مر حله از رشد وتکامل زندگی را سپری کرده اید ووبر حقا نیت آن یقین دارید اما چطور از نشئه وطلوع دیگر که زندگی بعد از مرگ است منکرید؟ مرگ پایان کار نیست مرگ پلی است که انسان را بسوی فصل دیگری از زندگی عبور میدهد فصل چیدن میوه وثمر که در دنیا کشت کرده است.
دلائل معاد در عالم جنين و گياهان
از آنـجـا كه در آيات قبل ازین آیات گفتگو از ترديد مخالفان در مبداء و معاد بود حالا در آيات مورد بـحـث بـه دو دليـل مـحـكـم و مـنـطـقـى بـراى اثـبـات مـعـاد اسـتـدلال شـده اسـت ، يـكـى از طريق توجه به تحولات دوران جنينى ، و ديگرى از طريق تحولات زمين به هنگام نمو گياهان .در حـقـيـقت قرآن مى خواهد صحنه هاى معاد را كه مردم در همين زندگى دنيا با آن سر و كار دارند و پيوسته با چشم خود مى بينند و از آن غافلند براى آنها تـشـريـح كـنـد تا بدانند زندگى بعد از مرگ نه تنها امر غير ممكنى نيست ، بلكه دائما صحنه هاى مشابه آن را در زندگى روزمره با چشم خود مشاهده مى كنند.
یاايـهـا الناس إ ن كنتم فى ريب من البعث فإ نا خلقنكم من تراب ثم من نطفة ثم من علقة ثـم مـن مـضـغـة مـخـلقـة و غـيـر مـخـلقـة لنـبـيـن لكـم و نـقـر فـى الا رحـام مـا نـشـاء إ لى اءجـل مـسـمـى ثـم نـخـرجـكم طفلا ثم لتبلغوا اءشدكم و منكم من يتوفى و منكم من يرد إ لى أرذل العـمـر لكـيـلا يـعلم من بعد علم شيا و ترى الا رض هامدة فإ ذا أنزلنا عليها الماء اهتزت و ربت وأنبتت من كل زوج بهيج (5)
ذلك بـأ ن الله هـو الحـق وأنـه يـحـى المـوتـى و أنـه عـلى كل شى ء قدير (6)
و أن الساعة اءتية لا ريب فيها وأن الله يبعث من فى القبور (7) سورۀ حج
ترجمه: – اى مـردم اگـر در رسـتـاخيز شك داريد (به اين نكته توجه كنيد كه ) ما شما را از خاك آفريديم ، سپس از نطفه ، و بعد از خون بسته شده ، سپس از مضغه (چيزى شبيه گوشت جـويـده ) كـه بـعـضـى داراى شـكـل و خـلقـت اسـت و بـعـضـى بـدون شكل ، هدف اين است كه ما براى شما روشن سازيم (كه بر هر چيز قادريم ) و جنينهائى را كه بخواهيم تا مدت معينى در رحم مادران قرار مى دهيم (و آنچه را بخواهيم ساقط مى كنيم ) بـعـد شما را به صورت طفل بيرون مى فرستيم ، سپس هدف اين است كه به حد رشد و بـلوغ برسيد، در اين ميان بعضى از شما مى ميرند و بعضى آن قدر عمر مى كنند كه به بـدتـريـن مـرحـله زنـدگـى و پـيـرى مـى رسند آنچنان كه چيزى از علوم خود را به خاطر نـخـواهند داشت (از سوى ديگر) زمين را (در فصل زمستان ) خشك و مرده مى بينى ، اما هنگامى كه باران را بر آن فرو مى فرستيم به حركت در مى آيد و نمو مى كند، و انواع گياهان زيبا را مى روياند.
ايـن بـه خـاطر آنست كه بدانيد خداوند حق است و مردگان را زنده مى كند و بر هر چيز تواناست .
و اينكه رستاخيز شكى در آن نيست و خداوند تمام كسانى را كه در قبرها آرميده اند زنده مى كند..ترجمه تفسیر نمونه.
مراحل هفت گانه مسیر تکامل انسان در قرآن.
1- فإنا خلقنکم من تراب :نخست زمانى كه خاك بود ممكن است منظور از خاك در اینجا خاكى باشد كه آدم از آن آفریده شد ، و نیز امكان دارد اشاره به این باشد كه همه انسانها قطع نظر از این نیز از خاكند ، چرا كه تمام مواد غذائى كه نطفه را تشكیل مىدهد و سپس مواد تغذیهكننده آن همه از خاك گرفته مىشوند.البته بدون شك قسمت قابل توجهى از بدن انسان را آب و قسمتى را اكسیژن و كربن تشكیل مىدهند كه از خاك گرفته نشده ولى از آنجا كه ستون اصلى تمام اعضاى بدن را موادى كه از خاك گرفته شده تشكیل مىدهد این تعبیر كاملا صحیح است كه انسان از خاك است.
2- ثم من نطفة:مرحله دوم مرحله نطفه است ، خاك این موجود ساده و پیش پا افتاده و خالى از حس و حركت و حیات تبدیل به نطفه مىشود ، نطفهاى كه از موجودات زنده ذره بینى اسرارانگيزى تشكيل يافته كه در مرد اسپر و در زن اوول ناميده مىشود ، اين موجودات ذره بینى شناور به قدرى كوچكند كه در نطفه يك مرد ممكن است ميليونها اسپر وجود داشته باشد ! .تحولات پى در پى و شگفتانگیز جنین در عالم رحم ، به همان اندازه عجیب است كه فى المثل سنجاق كوچك ساده با گذشت چند ماه تبدیل به یك هواپیما گردد!. جالب اینكه انسان بعد از تولد معمولا یك حركت آرام و تدریجى را كه بیشتر شكل تكامل كمى دارد تعقیب مىكند ، در حالى كه حركت او در محیط رحم همراه با جهشهاى سریع و دگرگون كننده كیفى است.
3- ثم من علقة_در مرحله سوم نطفه به مرحله علقه مىرسد و سلولهاى آن همچون یك دانه توت بدون شكل ( به صورت یك قطعه خون بسته ) در كنار هم قرار مىگیرند كه آن را در زبان علمى مورولا مىنامند.بعد از گذشتن مدت كوتاهى حفره تقسیم كه سر آغاز تقسیم نواحى جنین است پیدا مىشود ( و جنین را در این مرحله به لاستولا مىنامند).
-4ثم من مضغة مخلقةوغیر مخلقة – در مرحله چهارم كم كم جنین شكل یك قطعه گوشت جویده شده به خود مىگیرد بى آنكه اعضاى مختلف بدن در آن مشخص باشد .اما ناگهان در پوسته جنین تغییراتى پیدا مىشود ، و در رحم شكل آن متناسب با كارى كه باید انجام دهد تغییر مىیابد و اعضاى بدن كم كم ظاهر مىشود ، اما جنینهائى كه از این مرحله نگذرند و همچنان به صورت سابق و یا ناقص بمانند ساقط مىشوند و از رده خارج مىگردند ، جمله مخلقة و غیر مخلقة ممكن است اشاره به این مرحله باشد یعنى كامل الخلقه و غیر كامل الخلقه.جالب اینكه قرآن مجید بعد از ذكر این چهار مرحله جمله لنبین لكم را آورده است ، اشاره به اینكه این دگرگونیهاى سریع و شگفتانگیز كه سبب مىشود یك قطره كوچك آب به یك انسان كامل تبدیل گردد ، دلیل روشنى است بر قدرت خداوند بر همه چیز . امروز جنینشناسى به صورت یك علم گسترده در آمده ، و دانشمندان این علم موفق شدهاند جنین را در مراحل مختلف مورد بررسى قرار داده ، پرده از روى اسرار شگرف این پدیده اسرار آمیز جهان هستى بردارند و عجائب بسیارى در باره آن ارائه دهند .
این نكته نیز لازم به یاد آورى است كه تولد انسان از خاك به صورت یك موجود زنده خود یك جهش بزرگ است ، و مراحل گوناگون جنین همه جهشهاى پى در پى محسوب مىشوند ، و نیز تولد انسان از مادر خود جهش بسیار مهمى است ، و مراحل بلوغ و كهولت نیز جهش محسوب مىشوند .تعبیر قرآن در آیه بالا از قیامت به بعث گویا اشاره به همین مفهوم جهش باشد كه در رستاخیز نیز صورت مىگیرد.
به این نكته نیز باید توجه كرد كه سخن گفتن قرآن از این مراحل مختلف جنین ، در آن روز كه نه علم جنینشناسى به وجود آمده بود و نه مردم اطلاع قابل ملاحظهاى در باره دوران جنینى انسان داشتند ، خود گواه زندهاى است بر اینكه این كتاب بزرگ از جهان وحى و ماوراء طبیعت سرچشمه مىگیرد.
سپس به مراحل سه گانه پنجم و ششم و هفتم جنین كه بعد از تولد صورت مىگیرد یعنى طفوليت و بلوغ و پيرى اشاره كرده است. وفرموده: ثـم نـخـرجـكم طفلا ثم لتبلغوا اءشدكم و منكم من يتوفى و منكم من يرد إ لى أرذل العـمـر لكـيـلا يـعلم من بعد علم شيا..
ارذل العمر چیست ؟ ارذل از ماده رذل به معنى چیز پست و نامطلوب است ، و منظور از ارذل العمر نا مطلوبترین دورانهاى عمر انسان مىباشد كه به نهایت پیرى مىرسد ، و به گفته قرآن علوم و دانشهاى خود را به كلى فراموش مىكند ، و درست همانند یك كودك مىشود ، از نظر معلومات همچون كودك است ، از نظر تدبیر امور شبیه كودك است ، از چیز جزئى همانند یك كودك ناراحت مىشود و با امر مختصرى خوشحال و راضى مىگردد ، ظرفیت و حوصله خود را از دست مىدهد ، و گاه حركات او كودكانه مىشود .با این تفاوت كه مردم از كودك انتظارى ندارند و از او دارند ، بعلاوه در مورد كودكان این امیدوارى هست كه با رشد و نمو جسم و روحشان همه این حالات بر طرف مىگردد اما در مورد پیران فرتوت و كهنسال چنین امیدى وجود ندارد و با این تفاوت كه یك كودك چیزى نداشته كه از دست بدهد اما این پیر كهنسال همه سرمایههاى حیاتى خود را از دست داده .روى این جهات حال پیران سالخورده در مقایسه با حال كودكان بسیار رقتبارتر و ناگوارتر است.
نوشتن دیدگاه
دیدگاهی بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
مطالب مرتبط
پر بیننده ترین مقالات
مجلات و کتب
پیوند با کانال جام غور در یوتوب
صفجه جام غور در فیس بوک
Problem displaying Facebook posts.
Type: OAuthException
Subcode: 460
گزارشات و مصاحبه ها
-
قاری رحمت الله بنیان گزار گروه داعش و سرکرده گروه طالبان ولایت غورطی یک عملیات نیروهای امنیتی افغان در ولایت فاریاب کشته شد
-
کارگاه سه روزه آموزش حقوق بشر و حقوق بشردوستانه برای نیروهای امنیتی و دفاعی در ولایت غور
-
گرامیداشت شانزدهمین سالروز تأسیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در ولایت غور
-
امضاء تفاهمنامه نشر برنامه های حقوق بشری با چهار رادیو در ولایت غور