آرشیف
ابهام در مورد عاملان ترور دیپلمات های اماراتی در افغانستان
خلیل الرحمن سلحشور
گذشت چند روز از ترور دیپلماتهای امارات متحده عربی در استان قندهار افغانستان و نپذیرفتن مسئولیت این حادثه از سوی هیچ گروهی باعث ایجاد تردیدها و ابهاماتی درباره عاملان آن نزد اذهان عمومی و کارشناسان این کشور شده است.
حملات تروریستی اخیر در شهرهای کابل، قندهار و هلمند افغانستان علیه مقامات دولتی داخلی و خارجی و نيروهای امنيتی این کشور و همچنین انفجار روز سه شنبه در مهمانخانه استانداری قندهار که منجر به مرگ دستکم 13 شخصیت سیاسی، از جمله 5 دیپلمات اماراتی شد، اذهان عمومی را متوجه عاملان و سازمان دهندگان پشت پرده این حوادث کرده است.
در حادثه اخیر احمد سعید رئیس ارتباطات خارجی استانداری قندهار، یما قریشی دیپلمات افغان در آمریکا، باز محمد جوزجانی نماینده مجلس افغانستان و پنج دیپلمات از امارات متحده عربی؛ شامل احمد المرزوعی، محمد علی بستكی، عبد الحميد سلطان الحميدی، عبد الله محمد الكعبی و أحمد عبد الرحمن الطنيجی جان باخته و همایون عزیزی استاندار قندهار و جمعه محمد عبد الله الکعبی سفیر امارات در کابل نیز که به منظور کمکهای بشری و افتتاح بنیاد خیریه به قندهار رفته بودند مجروح شدند.
گروه طالبان ساعاتی قبل از حادثه قندهار، مسئولیت دو حمله انتحاری پی در پی در نزدیکی پارلمان افغانستان در کابل که دستکم 45 کشته برجا گذاشت را برعهده گرفته بود، اما روز چهارشنبه طی بیانیه ای ضمن تکذیب نقش خود در حمله تروریستی قندهار اعلام کرد که این حادثه در اثر اختلافات و رقابتهای داخلی رخ داده است.
اين در حالى است كه محمد حنیف اتمر، مشاور امنیت ملی ریاست جمهوری افغانستان که برای بررسی حادثه قندهار روز چهارشنبه عازم این شهر شد، گفت: گروه طالبان عامل این حمله تروریستی است، اما از پذیرفتن مسئولیت آن خودداری کرده، چون قصد دارد از منفورترشدن چهره خود نزد کشورهای اسلامی حامی دولت افغانستان جلوگیری کند.
در همين راستا ژنرال عبدالرازق فرمانده پلیس و از شخصیتهای قدرتمند قومی در قندهار که گفته می شود هدف این انفجار بوده، شبکه حقانی و سازمان اطلاعات نظامی پاکستان (آی.اس.آی) را عامل این حمله دانسته است. وی تاکید کرده که "بدون تردید حمله به دیپلمات های امارات متحده عربی توسط طالبان یا افرادی وابسته به آنها صورت گرفته است".
– "توطئه ای منطقه ای پشت این حمله است"
امان الله جیحون، سفیر افغانستان در آنکارا نیز به خبرنگار آناتولی گفت: "بدون تردید دشمنان افغانستان به دنبال حملات خائنانه هستند. طالبان حمله اخیر کابل را برعهده گرفته، اما می گویند در حمله قندهار نقشی نداشته اند. تردیدی نیست که در این حمله توطئه منطقه ای وجود دارد. دولت های امارات متحده عربی و افغانستان در این رابطه بصورت مشترک تحقیق خواهند کرد".
او افزود: "قتل دیپلمات های امارات متحده عربی که جهت افتتاح پرورشگاه کودکان یتیم به منطقه سفر کرده بودند، جنایتی بزرگ و نابخشودنی است. شک ندارم که دشمنان افغانستان با همکاری کشورهای منطقه پشت پرده این اقدام خائنانه هستند. مواد منفجره مورد استفاده در این حمله، در حملات مشابه گذشته به کار نرفته است".
– "طالبان بدون همکاری استخبارات کشورهای خارجی نمی توانند چنین حملاتی انجام دهند"
فهیم دشتی، رئیس اتحادیه ملی روزنامه نگاران افغانستان در گفتگو با خبرنگار آناتولی اظهار داشت: "دلیل نپذیرفتن مسئولیت این حمله از سوی طالبان، کاملا مشخص است؛ قسمتی از منابع مالی طالبان از کشورهای عربی تامین می شود و اگر مسئولیت این حمله را برعهده بگیرند بدون شک بر روند فعالیت آنها تاثیر منفی خواهد گذاشت. تحقیقات دولت افغانستان برای دستگیری عاملان این حمله نیز نتیجه ای نخواهد داشت. در گذشته چنین تلاش هایی را تجربه کرده ایم، اما دستاوردی نداشتیم".
به گفته فهیم دشتی، "بدبختانه کشورهای عربی در سال های اخیر توجه زیادی به افغانستان نداشته اند. حال که امارات متحده عربی به افغانستان توجه نشان داده، چنین حمله ای صورت می گیرد. بدون تردید این حادثه بر رفتار دیگر کشورهای عربی نیز تاثیر منفی می گذارد".
وی ادامه داد: "طالبان حملات مشابهی در گذشته نیز انجام داده است. در سالهای گذشته مهانخانه های کابل که از آن برای استراحت کارمندان سازمان ها و سفارتخانه های خارجی استفاده می شد، توسط این گروه هدف قرار گرفته بود. این بار چنین حمله ای نیز در قندهار انجام و پنج دیپلمات عربی کشته شدند. تردیدی وجود ندارد که این حمله توسط طالبان یا گروه هایی تحت نام طالبان صورت گرفته است".
از دیدگاه او "طالبان حملات تروریستی را زیرکانه انجام میدهد. این امر، بدون همکاری استخبارات کشورهای خارجی به ويژه پاکستان غیرممکن است. اما باید منتظر نتیجه تحقیقات دولت در این زمینه باشیم. امیدوارم تحقیقات جدی انجام و پشت پرده این سناریو روشن شود".
– "دولت اراده جدی و قاطع برای پاکسازی مناطق از دست داده را ندارد"
نسیمه نیازی٬ نماینده مردم هلمند در مجلس افغانستان نیز در گفتگو با خبرنگار آناتولی تصریح کرد: "بررسی ها توسط تیم ویژه اداره اطلاعات آغاز شده و در حال ارزیابی قضیه هستند، اما باید گفت که این اقدام، کار مخالفان دولت کابل است. تنها طالبان با دولت نمی جنگد. گروه های مخالف دیگری نیز در منطقه فعالیت می کنند که همه آنها به خشونت و حملات انتحاری خونبار دست می زنند."
وی از مقامات دولت وحدت ملی و مسئولان امنيتی افغانستان به شدت انتقاد کرد و گفت: "متاسفانه دولت برای حفظ جان شهروندان، موفق عمل نکرده است. خشونت، انتحار و کشتار افراد بی گناه هر روز رو به افزايش است. دولت اراده جدی و قاطع برای پاکسازی مناطق ازدست داده ندارد. درصد بالایی از مناطق در جنوب کشور در کنترل طالبان یا تحت نفوذ آنهاست".گذشت چند روز از ترور دیپلماتهای امارات متحده عربی در استان قندهار افغانستان و نپذیرفتن مسئولیت این حادثه از سوی هیچ گروهی باعث ایجاد تردیدها و ابهاماتی درباره عاملان آن نزد اذهان عمومی و کارشناسان این کشور شده است.
نوشتن دیدگاه
دیدگاهی بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
مطالب مرتبط
پر بیننده ترین مقالات
مجلات و کتب
پیوند با کانال جام غور در یوتوب
صفجه جام غور در فیس بوک
Problem displaying Facebook posts.
Type: OAuthException
Subcode: 460
گزارشات و مصاحبه ها
-
قاری رحمت الله بنیان گزار گروه داعش و سرکرده گروه طالبان ولایت غورطی یک عملیات نیروهای امنیتی افغان در ولایت فاریاب کشته شد
-
کارگاه سه روزه آموزش حقوق بشر و حقوق بشردوستانه برای نیروهای امنیتی و دفاعی در ولایت غور
-
گرامیداشت شانزدهمین سالروز تأسیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در ولایت غور
-
امضاء تفاهمنامه نشر برنامه های حقوق بشری با چهار رادیو در ولایت غور