آرشیف

2017-4-24

خلیل الرحمن سلحشور

اهداف استراتژیک طالبان از حمله به مقر نظامی در بلخ

تحلیلگران و مقامات افغان می گویند حمله طالبان به مقر نظامی در استان بلخ یک‌بار دیگر نشان داد که جنگ در برابر دولت این کشور، اصلی‌ترین گزینه این گروه به حساب می‌آید و با نفوذ میان نیروهای امنیتی دست به حملات خونین می زنند.

استانبول/ خلیل سلحشور/ خبرگزاری آناتولی

امان الله جیحون، سفیر افغانستان در ترکیه در واکنش به حمله طالبان به یک پادگان ارتش این کشور در شهرستان دهدادی در استان بلخ که در آن دهها تن کشته و مجروح شدند، در مصاحبه با خبرنگار آناتولی گفت: بدون تردید طالبان یک گروه سیاسی نبوده و یک گروه تروریستی است که همیشه وحشت و ترور ایجاد می کنند.
وی گفت: "دولت افغانستان می خواهد طالبان به روند صلح بپیوندند، اما این گروه تا کنون به این خواست پاسخ مثبت نداده و برعکس همیشه با ایجاد ترس وحشت بیشتر، تلاش کرده اند خود را در مطبوعات مطرح سازند. حادثه دیروز که هنگام ادای نماز جمعه در مسجد انجام شد، حقیقت این گروه را نشان می دهد. آنها نه به خون انسان ارزش قایل هستند و نه به ارزش های اسلامی. آنها یک گروه مزدورند که ابزار اعمال برنامه های کشورهای خارجی هستند".
وی ادامه داد: "این تنها طالبان نیست که در شمال حضور دارد، بلکه گروهای مختلف تروریستی منطقه ای از جمله ازبک ها، چچن ها و ایغورها و همچنین گروه های تروریستی بین المللی مانند داعش نیز فعالیت نشان می‌دهند. اهداف این گروه ها ایجاد پایگاه در شمال افغانستان است تا بتوانند راه را برای هدف های خود در آسیای مرکزی باز کنند، اما تلفات زیادی توسط نیروهای امنیتی در قندوز و برخی استان‌های شمالی به آنها وارد شده است".
سفیر افغانستان در آنکارا تصریح کرد: طالبان در این اواخر با ازدست دادن فرماندهان و استاندارهای خودخوانده اش در قندوز و بغلان و همچنین تلفات داعش در آچین ننگرهار، خواستند تا با این حمله، از یک سو به جنگجویان خود روحیه داده و از سوی دیگر موجودیت شان را در شمال اعلام کنند.
در همین راستا، فرشته امینی نماینده مردم استان نیمروز در پارلمان افغانستان با انتقاد از نهادهای امنیتی و اطلاعاتی برای عدم جلوگیری از حملات مشابه مخالفان مسلح دولت در شهرها به خبرنگار آناتولی گفت: "نه تنها حمله گروه طالبان به پایگاه نظامی در بلخ، بلکه حمله به بیمارستان نظامی در کابل و حملات شبیه این در شهرهای دیگر نشان می دهد که هماهنگی میان نیروهای اطلاعاتی، پلیس و ارتش وجود ندارد. این باعث میشود که دشمن در میان این نیروها نفوذ کنند و دست به حملات خونین بزنند".
در همین راستا، امینی تاکید کرد: "طالبان در واقع هیچ هدف مشخصی ندارند و تنها اهداف و استراتژی قدرت های جهان و کشورهای همسایه را در افغانستان اجرا می کنند. آنها با ادامه نبرد و درگیری و حملات خونین در افغانستان، می خواهند قدرت و حضور خود را به هم پيمانان شان به نمایش بگذارند".
از سوی دیگر، محمد اکرام اندیشمند، نویسنده و تحلیلگر سیاسی افغانستان نیز گفت: افزون بر آن که طالبان در حملۀ دیروز سپاه شاهین، انتقام قتل والی های شان را در قندز، تخار و بغلان که در یک ماه و نیم اخیر کشته شده اند را گرفتند، هدف عمدۀ استراتژیک طالبان در این حمله درهم شکستن روحیه نیروهای ارتش افغانستان در جهت امتناع جوانان از رفتن به ارتش و نیروهای نظامی و امنیتی دولت افغانستان است. شکستن این روحیه، دولت را با کمبود جدی نیروی انسانی و سرباز برای جنگ روبرو می سازد و زمینه برای طالبان بیشتر مساعد می شود".
آقای اندیشمند خاطر نشان کرد: سال گذشته سال پرتلفاتی برای نیروهای نظامی افغانستان بود که تا هفت هزار تن کشته شدند. اگر این روند ادامه یابد، طالبان در واقع کمر دولت را می شکند. افزایش تلفات نیروها در انجام موفقیت آمیز این گونه عملیات طالبان، به ضعف مدیریت و فساد مدیریت ارتش در سطوح مختلف بر می گردد. تا زمانی که این ضعف و این فساد که مسئولیتش بر دوش رئیس جمهور است بر طرف نشود، اوضاع بهتر نمی شود".
در همین حال عبدالودود پیمان و همایون همایون از نمایندگان پارلمان افغانستان، به اظهارات دو روز پیش حامد کرزی، رئیس جمهور سابق این کشور واکنش نشان دادند و تصریح کردند که وی با چنین سخنانی به طالبان این جرات را داده تا آنها دامنه حملات خود را گسترده تر کند.
شایان ذکر است دو روز پیش آقای کرزی گفته بود که طالبان نیمی از قلمرو افغانستان را در اختیار دارد و یک گروه سیاسی است و کشورهای خارجی حق دارند با این گروه رابطه برقرار کنند.
این در حالی است که احمد سعیدی، تحلیل سیاسی و نویسنده افغان؛ مسئولین و مقامات دولت را «بی کفایت» دانسته و می گوید: "دشمن در روز روشن توسط خودرو نظامی داخل یک مقر نظامی می شود و 5 ساعت می جنگد! آیا اگر از داخل همکاری نشده باشد 5 نفر تروریست با استفاده از یک موتور می‌توانند با این مقدار مهمات را با خود بیاورند که 5 ساعت بجنگند؟ از سوی دیگر پرسشی که مطرح می شود این است که وزیر دفاع یک روز قبل از این حادثه به مزار شریف رفته بود و از همین مرکز بازدید کرده بود و در آن تدابیر سخت امنیتی اتخاذ شده بود، با این حال با گذشت 24 ساعت این حادثه خونین رخ داد".
گفتنی است که روز گذشته در نتیجه حمله تهاجمی اعضای گروه طالبان به مرکز سپاه 209 شاهین در استان بلخ، بیش از 130 تن جان باخته و بیش از 50 تن دیگر نیز مجروح شدند. به گفته دولت وزیری،‌ سخنگوی وزارت دفاع افغانستان، نیروهای شبه‌نظامی حین نماز با پوشیدن یونیفورم‌های ارتش به این پایگاه نظامی در ولایت بلخ نفوذ کرده و این حمله را انجام دادند. این شبه‌نظامیان با یک خودروی نظامی وارد پایگاه شدند و به سمت نمازگزاران شلیک کردند. به گفته این سخنگو 10 مهاجم که یکی از آنها جلیقه انفجاری داشت، کشته شدند و یک مهاجم هم زنده دستگیر شده است.
طالبان هم اعلام کردند که این حمله توسط 10 مهاجمی انجام شده که لباس نیروهای ارتش را داشتند و با استفاده از دو خودرو نظامی وارد این مرکز شده‌ و مدعی شدند که چهار تن از مهاجمان قبلا در این مرکز سرباز بوده اند و از داخل این مرکز اطلاعات کافی در دست داشته اند.