X

آرشیف

دور نمائی سیاست باز دارندگی آیندۀ ایران  

 

سوال اینجاست که در صورت ضعیف شدن ویا حذف حماس وحزب الله وبرخی گروه های مح.ر مقاومت جمهوری اسلامی ایران بخاطر تقویت سیاست بازدارندگی از کدام گزینه استفاده خواهد کرد ؟در شرایطی که تنش‌ها بین ایران و اسرائيل در جریان یک سیکل صعودی به شکل معناداری افزایش یافته است، اکنون برخی در حکومت جمهوری اسلامی از لزوم رفتن به سمت ساخت سلاح هسته‌ای به عنوان یک بازدارنده جدید صحبت می‌کنند. رویکردی که هرچند ممکن است در صورت موفقیت‌آمیز بودن بتواند توان بازدارندگی ایران را، که در بیش از یک سال اخیر به صورت قابل توجهی آسیب دیده، ترمیم کند اما در عین حال خطرات این مسیر هم کم نیست..
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ما های پیش اعلام کرده بود که غنی‌سازی اورانیوم با غلظت بیش از 60 درصد در ایران، توجیه صلح‌آمیز ندارد. بر اساس گزارش‌ آژانس، ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران با این غلظت اکنون به بیش از 180 کیلوگرم رسیده است در ادامه همین سیاست پیشنهاد سه کشور اروپائی ( فرانسه، آلمان وانگلیس که سابق عضو بر جام بودند  باعث صدور یک قطعه نامه علیه ایران شد که خشم جمهوری اسلامی را بر انگیخته است .علی رغم این تحولات ظاهرا لحن جمهوری اسلامی نسبت به گذشته نرمتر  به نظر میرسد چنانچه  علی لاریجانی مشاور رهبر جمهوری اسلامی روز جمعه 22 نومبر از آمادگی تهران برای گفت‌وگو و رسیدن به توافقی جدید با دولت آیندهٔ ایالات متحده بر سر برنامۀ هسته‌ای ایران خبر داد.
علی لاریجانی،‌ عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس پیشین مجلس ایران، در گفت‌وگویی با پایگاه خبری رهبر جمهوری اسلامی که روز جمعه دوم 22 نومبرمنتشر شد، مذاکرۀ مجدد با آمریکا و غرب برای دستیابی به توافقی جایگزین برجام را به عنوان گزینه‌ای قابل قبول برای جمهوری اسلامی مطرح کرد.این اظهارات مشاور رهبر ایران یک نوع انعطاف در سیاست هسته ای جمهوری اسلامی ایران را نشان میدهد چون قبل ازین سران جمهوری اسلامی، هرگونه مذاکره مجدد و تغییر مفاد برجام را رد می‌کردند.
علی لاریجانی که به‌تازگی در سفری به لبنان و سوریه پیام‌های علی خامنه‌ای را برای سران این دو کشور برد،‌ با اشاره به غنی‌سازی اورانیوم با خلوص ۶۰ درصد در ایران گفته دو گزینه برای آمریکا وجود دارد: بازگشت به برجام همزمان با «جبران خسارت‌های اقتصادی ناشی از خروج یک‌جانبه از توافق»؛ و یا مذاکره برای دستیابی به یک توافق تازه، «بر اساس موقعیت جدید ایران و منطقه».
مشاور رهبر جمهوری اسلامی تأکید کرده که چنانچه دولت دونالد ترامپ شرایط تازۀ جمهوری اسلامی را بپذیرد، ایران هم تعهد می‌دهد که با وجود غنی‌سازی ۶۰ درصدی، به سمت تولید سلاح هسته‌ای حرکت نکند او افزایش حجم و خلوص غنی‌سازی اورانیوم در ایران را نشانۀ شکست غرب در زمینۀ «پیش‌بردن خواسته‌های خود در قبال ایران از طریق اِعمال فشار» دانست..
آیا فشار غرب واسرائیل ایران را بسوی ساختن بمب هسته ای خواهد برد؟
یکی از ابزار سیاست  باز دارندگی ایران موجودیت گروه های ترورستی چون حزب الله وحماس بود حالا با  از بین بردن حماس و حزب‌الله از سوی اسرائيل باعث خواهد که ایران گزینه‌های محدودتری برای پاسخ در اختیار بگیرد و همین مسئله ممکن است موجب شود که جمهوری اسلامی اقدامات تهاجمی بیشتری از جمله رفتن به سمت ساخت سلاح هسته‌ای را انجام دهد یعنی با نا بودی بازوی های چون حماس وحزب الله تهران مجبور خواهد شد به‌دنبال راه‌های دیگری برای به خطر انداختن اسرائیل باشد، زیرا دیگر نمی‌تواند از حماس و حزب‌الله استفاده کند. این می‌تواند به دو شکل باشد: یا تشدید افقی که در آن سعی می‌کند متحدان و شرکای اسرائیل یا ایالات متحده را در منطقه به خطر بیندازد، یا تشدید عمودی که به سمت ساخت سلاح‌های بزرگ‌تر و مخرب‌تر برود لذا سیاست آیندۀ باز دارندگی بستگی به تعامل کشور های غربی بطور خاص ایالات متحده امریکا دارد .
اگر فشار حد اکثری بالای ایران افزایش یابد مسلما این سیاست به ساخت سلاح هسته ای خواهد رفت. همه پدیده های مخرب دنیا اعم از بمب اتم تا تشکیلات گروه های هراس افگن وانتحاری نتیجه فشار است .یعنی مجبوریت انتخاب بد را توجیه میکند ورنه انتحار وخود کشی نه ذوق است ونه هم انتخاب به اختیار ،بلکه نتیجه فشار ها وجبر های بیرونی است که دلیل برای خود کشی انسانها میگردد.وایران هم شاید بسوی این خود کشی قدم بردارد.
X

به اشتراک بگذارید

Share

نظر تانرا بنویسد

کامنت

نوشتن دیدگاه

دیدگاهی بنویسید

مطالب مرتبط

پیوند با کانال جام غور در یوتوب

This error message is only visible to WordPress admins

Reconnect to YouTube to show this feed.

To create a new feed, first connect to YouTube using the "Connect to YouTube to Create a Feed" button on the settings page and connect any account.