آرشیف
افغانستان در دایره کمر بند امنیتی همسایه ها
علم عبدالقدیر
اعمار دیوار امنیتی توسط ایران وپاکستان در سرحدات أفغانستان وطرح اعمار کمر بند امنیتی از طرف سائر کشور های همجوار وهمسایه مانند کشور های عضو سازمان پیمان امنیت جمعتی وانداختن این همسایه در دائرۀ محدود ومحصور چه تصویر وپیام را در صفحه خاطر خواهد سپرد؟ این در حالیست که برخی از ین کشور ها با أفغانستان تحت حاکمیت طالبان روابط حسنه وتعامل تجاری وامنیتی خوبی نیز دارند وتازه قزاقستان طالبان را از لست سیاه وتحریم های خود کشیده وایران که مانند طالبان درد تحریم های غرب را حس میکند هیئت ها ونما ینده های سیاسی واقتصادی آن دوامدار در بین دو کشور در رفت <امد است وپاکستان حامی وپرورش دهنده طالبان نیز میخواهند دوست شان در قفس کمر بند امنیتی بند باشد ،
پیام این اقدامات وطرح ها این است که دوستت دارم اما از نزدیک شدن بتو میترسم ، لذا أفغانستان در دائرۀ کمر بندی امنیتی دوستان این تصویر را ارائه میکند که همه این مرغ شکاری را بخاطر أهداف خود دوست دارند ، اما از ترس گزند چنگال تیز وبی رحمش میخواهند ازوی دور بمانند واو در قفس طلائی دوستان مقید باشد.پاکستان سال ها ست که ساخت این کمر بند را آغاز کرده وبه نقطه پایانی واتمام نزدیک است وایران هم از روزی که امریکا منطقه را ترک گفته با طالبان دست دوستی داده ودر عین زمان اعمار دیوار وسیم خار دار را در دستور دکتورین امنیتی خود قرار داد.به این حساب نیم دائرۀ شرق وجنوب وغرب تکمیل شده رسیده به سمت شمال وشمال غرب که کشور های مستقل مشترک المنافع شوروی سابق تکلیف آنرا بدوش میگیرند
در نومبر 2021 . امامعلی رحمان» رئیس جمهور تاجیکستان در جریان اجلاس آنلاین سازمان پیمان امنیت جمعی با ابراز نگرانی از وضعیت امنیتی افغانستان، پیشنهاد ایجاد یک کمربند امنیتی در اطراف این کشور را مطرح کرد.
وی افزود که برای جلوگیری از گسترش ناامنیها از افغانستان به دیگر کشورها باید یک کمربند امنیتی در اطراف افغانستان ایجاد شود.در این روز ها کشور های کشور های عضو سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO وکشور های مستقل مشترک المنافع طرح ایجاد کمر بندی امنیتی در اطراف أفغانستان را طرح کرده اند و سرگئی لبیدف» دبیرکل کشورهای مستقل مشترکالمنافع، از طرح ایجاد کمربند امنیتی توسط سازمان پیمان امنیت جمعیدر اطراف افغانستان حمایت کرد.لبیدف ابراز امیدواری کرد طرح کمربند امنیتی به جلوگیری از فعالیتهای تروریستی، قاچاق مواد مخدر و مهاجرتهای غیرقانونی کمک کند.
- او در نشست دبیران شورای امنیت کشورهای مشترکالمنافع در مسکو گفت: ما کاملاً از طرح سازمان پیمان امنیت جمعی برای ایجاد یک گروه کاری مشترک از نمایندگان بخشهای مربوطه سازمانهای ما به منظور تدوین یک طرح جامع مشترک برای ایجاد کمربند امنیتی در اطراف افغانستان حمایت میکنیم.
طرح ایجاد کمربند امنیتی توسط سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO) در اطراف افغانستان بهطور بالقوه میتواند نقش مهمی در تقویت امنیت منطقهای ایفا کند. سازمان پیمان امنیت جمعی که شامل کشورهای ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه و تاجیکستان است، بهویژه در زمینه مقابله با تهدیدات امنیتی مشترک و حفظ ثبات منطقهای نقش دارد. در صورت پیادهسازی چنین طرحی، احتمالاً هدف اصلی تقویت مرزهای کشورهای عضو سازمان و ایجاد یک سپر امنیتی برای مقابله با تهدیدات مختلف از جمله تروریسم، قاچاق مواد مخدر، و سایر بحرانهای امنیتی در افغانستان خواهد بود.
در اینجا برخی از جنبههای مهمی که ممکن است در طرح ایجاد کمربند امنیتی توسط این سازمان مدنظر قرار گیرد، ذکر شده است:
- تقویت مرزهای مشترک با استقرار نیروهای اضافی، نصب تجهیزات نظارتی و سامانههای ردیابی باشد.
- مقابله با تهدیدات تروریستی مانند داعش و طالبان است
- کنترل قاچاق مواد مخدرقاچاق مواد مخدر به کشورهای آسیای مرکزی یکی از چالشهای بزرگ امنیتی است.
- ایجاد زیرساختهای دفاعی و نظامی
برای ایجاد یک کمربند امنیتی، کشورهای عضو ممکن است به ساخت و تقویت زیرساختهای دفاعی و نظامی خود بپردازند. این میتواند شامل استقرار پایگاههای نظامی، استقرار سیستمهای دفاعی هوایی و ایجاد نیروهای واکنش سریع باشد.
آیا این طرح با سیاست تعامل این کشور ها مانند روسیه، قزاقستان وازبکستان تناقض ندارد؟
طرح ایجاد کمربند امنیتی توسط سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO) در اطراف افغانستان ممکن است با سیاستهای تعامل و همگرایی برخی کشورهای آسیای مرکزی مانند روسیه، قزاقستان و ازبکستان بهویژه در عرصههای دیپلماتیک و اقتصادی، برخی تضادها یا تناقضات داشته باشد در حال که قزاقستان طالبان را از لست سیاه بیرون کرده ودرین أواخر ده های قرار داد وتفاهم نامه با طالبان امضا کرده باز هم میخواهد حکومت ویا کشور طرف تعاملش در یک دائره محدود ومحصور باشد وخیلی با آن نزدیک نشود به همین تر تیب کشور های ایران وتر کمنستان وسائر کشور های مستقل مشترک المنافع بخاطر منافع اقتصادی وامنیتی با طالبان تعامل دارند
- قزاقستان بهعنوان یکی از اعضای اصلی سازمان پیمان امنیت جمعی، در عین حال تلاش میکند که سیاست خارجی متوازنی داشته باشد. این کشور سیاستی موسوم به “چندجانبهگرایی” را دنبال میکند که هدف آن اجتناب از تعهدات یکجانبه و جلوگیری از درگیر شدن در کشمکشهای قدرتهای جهانی است.
- ازبکستان نیز از دیگر کشورهای آسیای مرکزی است که رویکردهای متفاوتی دارد. در حالی که ازبکستان همکاریهای امنیتی خود را با کشورهای همسایه و سازمانهایی مانند “سازمان همکاری شانگهای” گسترش داده است ممکن است با ایجاد کمربند امنیتی تحت رهبری CSTO در اطراف افغانستان موافق نباشد، زیرا این طرح ممکن است بهطور غیرمستقیم به روابط تنگاتنگ با روسیه یا سایر اعضای CSTO بینجامد که با رویکرد مستقل و متمایل به چندجانبهگرایی ازبکستان سازگار نباشد.
کمر بند امنیتی وسیاستهای “تعامل” و “عدم مداخله“کشور ها
یکی از ویژگیهای مهم سیاست خارجی بسیاری از کشورهای آسیای مرکزی، بهویژه قزاقستان و ازبکستان، سیاست “عدم مداخله در امور داخلی دیگر کشورها” است. این کشورها تمایل دارند که از مداخله مستقیم در بحرانهای داخلی کشورهای همسایه خود مانند افغانستان اجتناب کنند. لذا، ایجاد یک کمربند امنیتی تحت رهبری سازمان پیمان امنیت جمعی که ممکن است شامل استقرار نیروهای نظامی خارجی باشد، میتواند با این سیاستها در تضاد باشد.
بهویژه در صورتی که کشورهای آسیای مرکزی نگرانیهایی در مورد مداخلات خارجی یا افزایش نفوذ نظامی در مرزهای خود داشته باشند، این طرح ممکن است به چالش کشیده شود
نوشتن دیدگاه
دیدگاهی بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
مطالب مرتبط
پر بیننده ترین مقالات
مجلات و کتب
پیوند با کانال جام غور در یوتوب
صفجه جام غور در فیس بوک
Problem displaying Facebook posts.
Type: OAuthException
Subcode: 460
گزارشات و مصاحبه ها
-
قاری رحمت الله بنیان گزار گروه داعش و سرکرده گروه طالبان ولایت غورطی یک عملیات نیروهای امنیتی افغان در ولایت فاریاب کشته شد
-
کارگاه سه روزه آموزش حقوق بشر و حقوق بشردوستانه برای نیروهای امنیتی و دفاعی در ولایت غور
-
گرامیداشت شانزدهمین سالروز تأسیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در ولایت غور
-
امضاء تفاهمنامه نشر برنامه های حقوق بشری با چهار رادیو در ولایت غور