آرشیف
اعلامیۀ سازمان سوسیالیستهای کارگری افغانستان به مناسبت روز جهانی زن
سازمان سوسیالیستهای کارگری افغانستان
بشریت برابریطلب و آزادیخواه در حالی به پیشواز هشتم مارچ روز جهانی مبارزه علیۀ نابرابری، تبعیض، اپارتاید و ستم جنسیتی بر زنان میرود که نظام سرمایهداری جهان را به مخاطرات و مصائب هولناک و جدیتری نسبت به قبل مواجه نموده است. نسلکُشی مردم فلسطین توسط ارتش فاشیستی اسرائیل و با حمایت آشکار امپریالیسم امریکا و متحدان غربی اش، جنگ و کشتار در اوکراین و به قدرت رسانیدن ارتجاع اسلامی در سوریه و تحمیل اپارتاید اسلامی و تداوم بربریت در افغانستان، تنها گوشه و نمونهیی از این مصائب و توحشی اند که نظام بردهگی مزدی بر بشریت تحمیل نموده است. ستم بر زنان در جوامع بشری نهتنها ریشه در فرهنگ و سنتهای پدرسالار دارد، بلکه امروزه زاده و دادۀ ساختارهای اقتصادی و سیاسی نظام سرمایهداری جهانی است که با سلطۀ آراء و افکار مذهبی و ناسیونالیستی، از جمله اسلام، هر روزه و در اشکال متفاوت تولید و بازتولید میشوند.
نظام سرمایهداری با تحمیل نابرابریهای اقتصادی و اجتماعی بر طبقۀ کارگر و اکثریت مردم و با به خدمت گماردن نیروهای راست و فاشیستی جهت پیشُبرد و تأمین منافع استراتژیک شان که چیزی نیست به جز انباشت هر چه بیشتر سرمایه و به دست آوردن حد اکثر سود برای تنی چند مالتی میلیاردر، چنان وضعیت دشوار و فلاکت باری را برای اکثر بشریت به ارمغان آورده است که اندکترین پیامد آن در همۀ کشورها به وِیژه کشورهای نظیر افغانستان چیزی جز تداوم ستم و بیحقوقی مضاعف زنان نبوده و نیست. مناسبات حاکم با بهرهکشی از کار رایگان زنان در خانه، محدودکردن دسترسی آنها به منابع اقتصادی و تقویت ساختارهای پاتریارکال و هنجارهای بدوی ضد زن، به حفظ وضعیت نابرابر و ستم و بی حقوقی کامل زنان کمک میکند.
حکومتهای به شدت ارتجاعی و تروریستی، که به مدد و حمایت آشکار بورژوازی جهانی به قدرت سیاسی دستیافته اند؛ از جمله امارت اسلامی سرمایه در افغانستان، در کنار تحمیل فقر فزاینده، حقوق انسانی و اجتماعی زنان را کاملاً محدود کرده و آنها را کلاً از دخالت و مشارکت اجتماعی محروم و به حاشیۀ پستوی خانه ها رانده است. این دولتها نه تنها بهعنوان دشمنان حقوق زنان، بلکه به عنوان ابزارهایی برای حفظ نظم موجود و سرکوب جنبشهای اجتماعی پیشرو نیز عمل کرده و عمل مینمایند.
در نظام سرمایهداری حاکم، با وجود دستآوردهای عظیم بشر، ستم جنسی و طبقاتی در ابعاد وسیعی همزمان بر زنان تحمیل میشود؛ اما در افغانستان، اين نظام طبقاتی در هیأت «امارت اسلامی سرمایه» با ردای دین به مردسالاری و سنتها و هنجارهای عقبمانده و بدوی مشروعیت “آسمانی” بخشیده و نیمی از جامعه (زنان) را به دلیل جنسیت و به اعتبار مبانی عقیدتی اسلام از ابتدائیترین حقوق انسانی و اجتماعی شان محروم ساخته است. بیشتر از سه سال است که ارزش و منزلت اجتماعی زن در زیر سلطۀ امارت اسلامی سرمایه در ردۀ احشام تقلیل یافته است. این بربریت و محرومیت جلو چشم جهانیان و “مدافعان حقوق بشر” بر زنان اعمال میگردد و با تأسف بخش زیادی از فعالان جنبش زنان و هم نهاد های سیاسی از لیبرال تا “چپ”، با وجود تجارب زنده و ناگوار همچنان به الطاف قدرت های سرمایداری و نهادهای بینالمللی دل بسته اند و توهم و سادهلوحی شان را در اشکال گوناگون به جامعه و مردم محروم و فرودست از جمله زنان نیز منتقل میکنند.
وضعیت دهشتناک جاری، خلاصی جامعه در یک هیأت عمومی و رفع بیحقوقی، اپارتاید، نابرابری و ستم مبتنی بر جنسیت، راه حل رادیکال و عمل اجتماعی-سیاسی متناظر بر آن میطلبد. کاری که تا همین اکنون قطبنمای جنبشهای اجتماعی، از آن میان جنبش اعتراضی زنان و سایر نیروهای مدعی مبارزه برای تحولات راهگشا، نبوده است. جنبش زنان از جمله متأثر از نیروها و دیدگاههایی است که خود پاسدار نابرابری و تفکیک انسان این جامعه بر مبنای ارزشهایی اند که زن در آن مقام برابر و همسنگ مرد ندارد؛ این نیروها، احزاب و فیگورهای سیاسی از “لیبرال” تا ناسیونالیستهای تباری و قومی فعال در جدال سیاسی جاری جامعۀ أفغانستان ارزش ها و بنیان عقیدتی یکسانی با قدرت حاکم دارند.
راه حل انسانی یی که میتواند امر رهایی طبقات محروم و فرودست اجتماعی از جمله زنان از وضعیت هولناک کنونی، نفی و دفع نابرابری، تبعیض و ستم جنسی را ضمانت نموده و تحقق آن را ممکن گرداند، آلترناتیو و افق جنبش اجتماعی طبقۀ کارگر است. این امر اما مستلزم سازمانیابی و همگرایی نیروهای سوسیالیست، برابریخواه و پیشرو برای سازمان دادن جنبشی است که به این بربریت و توحش ساخته و بر پا داشته شدۀ نظام سرمایهداری خاتمه دهد.
هشت مارچ روز دادخواهی و اعتراض اجتماعی بشریت آزادیخواه علیۀ سرمایهداری، بیحقوقی، نابرابری و علیۀ تمام اشکال ستم اجتماعی یی است که در مناسبات حاکم کنونی تولید و بازتولید میشوند و با حمایت این سیستم انسانستیز ادامۀ حیات مییابند. در این روز فریاد آزادیخواهی از قید وبند مردسالاری، اپارتاید، ستم و تبعیض در همۀ اشکال آن از گوشه و کنار جهان از کابل تا تهران و از لندن تا دمشق و هر کجای جهان بلند میشود.
سازمان سوسیالیستهای کارگری افغانستان از همۀ فعالان جنبش زنان، فعالان کارگری و مبارزان کمونیست و مردم آزادیخواه میخواهد که با حضور در اجتماعات و حرکتهای اعتراضی به مناسبت بزرگداشت از روز جهانی زن و با اتحاد، همبستهگی و همدلی دست رد به سینۀ نیروها و جریانهای بزنند که تلاش دارند صفوف ما را بر مبنای تعلق زبانی، تباری و منافع حقیر سیاسی شان متفرق و متشتت سازند. در این روز باید بار دیگر افق روشن رهایی را ترسیم و رو به جامعه اعلام بداریم و برای شکل دادن به ابزار مبارزۀ متشکل و تحقق آرمان های انسانی مان و پایان دادن به بربریت امارت دار و توحش اسلامی سرمایه و سامان یافتن الترناتیو مورد نظر تلاش صادقانه و پیوسته را با تعهد انقلابی ممکن گردانیم. این مهم نه تنها که امروزه ممکن است؛ بل بیش از پیش یک ضرورت اساسی و فوری بشریت برابری طلب است.
فرخنده و گرامی باد روز همبستهگی بینالمللی زنان!
نه به اپارتاید جنسی و مردسالاری!
نابود باد امارت اسلامی سرمایه!
زنده باد سوسیالیسم!
شورای مرکزی سازمان سوسیالیستهای کارگری أفغانستان
26 فبروری 2025؛ 8 حوت (اسفند) 1403
نوشتن دیدگاه
دیدگاهی بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
مطالب مرتبط
پر بیننده ترین مقالات
پیوند با کانال جام غور در یوتوب
Reconnect to YouTube to show this feed.
To create a new feed, first connect to YouTube using the "Connect to YouTube to Create a Feed" button on the settings page and connect any account.
صفجه جام غور در فیس بوک
Problem displaying Facebook posts.
Type: OAuthException
Subcode: 460
گزارشات و مصاحبه ها
-
قاری رحمت الله بنیان گزار گروه داعش و سرکرده گروه طالبان ولایت غورطی یک عملیات نیروهای امنیتی افغان در ولایت فاریاب کشته شد
-
کارگاه سه روزه آموزش حقوق بشر و حقوق بشردوستانه برای نیروهای امنیتی و دفاعی در ولایت غور
-
گرامیداشت شانزدهمین سالروز تأسیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در ولایت غور
-
امضاء تفاهمنامه نشر برنامه های حقوق بشری با چهار رادیو در ولایت غور