آرشیف
خرید و فروش خاک اوکراین میان ترامپ و زلنسکی
محمداکرام اندیشمند
زلنسکی رئیس جمهور اوکراین که هفتۀ گذشته پیشنهاد”اسکات بسنت”، وزیر مالیۀ ایالات متحدۀ امریکا را مبنی بر واگذاری نیمی از مواد معدنی خاکی کمیاب اوکراین به واشنگتن رد کرد و گفت که خاک اوکراین را نمی فروشد، دیروز پس از دیدار با “کیت کلارگ” نمایندۀ امریکا در امور اوکراین در کی یف گپ خود را در واقع پس گرفت و آمادۀ فروش خاک اوکراین به امریکا شد. زلنسکی گفت:
«اوکراین آمادۀ یک توافق موثر و قوی در زمینه سرمایهگذاری و امور امنیتی با رئیس جمهور ایالات متحده امریکا است»
مایک والتز مشاور امنیت ملی ایالات متحده امریکا که روزهای قبل گفته بود زلنسکی نباید خود را در تقابل با ترامپ قرار دهد و از اظهارات انتقاد آمیز اجتناب کند، پریروز گفت که او(زلنسکی)مذاکره با امریکا را از سر بگیرد و سند واگذاری مواد معدنی کمیاب اوکراین را با ایالات متحدۀ امریکا امضا کند.
توصیۀ مایک والتز به زلنسکی در واقع دلالی میان رئیسش ترامپ و رئیس جمهور اوکراین زلنسکی، برای انجام یک معاملۀ تجارتی و اقتصادی سود آور است که می خواهد به زلنسکی تفهیم کند تا این خرید و فروش را انجام دهد.
به نظر میرسد که زلنسکی از فروش خاک اوکراین به امریکا نگرانی ندارد، بلکه نگرانی او این است که از قرار داد فروش با ترامپ، برای اوکراین و برای خود و حکومتش چه بدست می آورد؟
منطق و وعدۀ ترامپ در توافق تصاحب مواد معدنی خاک اوکراین این است که وقتی روسیه بداند و ببیند که امریکا در اوکراین منافع اقتصادی دارد و امریکایی ها در جهت دسترسی به این منافع در خاک اوکراین حضور دارند و مشغول استخراج معادن می باشند، روس ها هرگز به خاک اوکراین حمله نمی کنند و علیه اوکراین نمی جنگند.
اما این استدلال و وعدۀ ترامپ هیچ یک از خواست ها و اهداف زلنسکی را برآورده نمی کند:
نه خاک های از دست رفتۀ اوکراین را باز می گرداند،
نه اوکراین را وارد ناتو می سازد،
و نه ماندن زلنسکی و حکومت او را پس از امضای این قرار داد در قدرت تضمین می کند.
با وجود این، زلنسکی در شرایط سخت و در مسیر چند راهی قرار گرفته است که انتخاب رفتن به یکی از این راه ها برایش آسان به نظر نمی رسد.
زلنسکی مطمئن نیست که اروپایی ها می توانند بدون کمک امریکا و ترامپ هزینۀ این جنگ را کم از کم تا یکی دو سال دیگر تامین کنند. هر چند او پس از مذاکرات مستقیم هیات امریکایی و روسی در ریاض اظهارات تندی در برابر ترامپ داشت و از اروپایی ها خواست که ارتش اروپایی را برای دفاع از منافع و امنیت اروپا بدون اتکا به امریکا تشکیل دهند، اما تشکیل چنین ارتش و یا شکل دهی ناتوی اروپایی منهای امریکا، بسیار آسان و در زمان نزدیک مورد نیاز، عملی نیست.
گفته می شود که ارتش روسیه حالا متشکل از 210 لوا(تیپ) است، در حالی که ارتش اوکراین 110 لوا و ارتش تمام کشورهای اروپایی 82 لوا دارند. مثلاً کمیت ارتش بریتانیا به عنوان یک قدرت اتمی اروپا به 71 هزار نفر میرسد که از این میان شاید نیروی رزمی این ارتش 71 هزار نفری، پنجاه تا هفتاد درصد باشد. این نشان میدهد که شمار ارتش روسیه بیشتر از تمام ارتش های اروپا به شمول ارتش اوکراین است. افزایش کمیت ارتش اروپا برای تشکیل یک ارتش مستقل اروپایی بدون اتکا به امریکا که آگاهان نظامی می گویند باید تا 150 هزار و بیشتر از آن باشد، به این آسانی و در کوتاه مدت عملی نیست. افکار عمومی در اروپا با توجه به معضلات اقتصادی و حتی سیاسی، مخالف نظامی گری اروپا است. این در حالی است که اروپایی ها و زلنسکی اگر خواسته باشند بدون امریکا، ارتش مستقل و مقتدر در مقابله با روسیه و برای شکست روسیه در جنگ اوکراین بسازند، باید به این هدف در چند هفته و چند ماه برسند، نه چند سال.
سران اروپا پس از نشست اضطراری شان در پاریس به دعوت مکرون رئیس جمهور امریکا در هفتۀ گذشته به هیچ توافق عملی در تشکیل ارتش واحد اروپایی مستقل از امریکا نرسیدند. چونکه می دانند این یک بلند پروازی آسان نیست که به سرعت به آن دست یابند. از سوی دیگر آنها که اکثراً به احزاب میانه رو لیبرال و چپ میانه تعلق دارند با حمایت امریکای ترامپ از رقیبان راست و محافظه کارشان احساس خطر می کنند که در انتخابات کشورهای شان در برابر محافظه کاران راست افراطی ببازند. زلنسکی که از زاویۀ انتخابات، مورد تهدید ترامپ قرار گرفت و گفت که در اوکراین باید انتخابات برگزار شود و محبوبیت زلنسکی به چهار درصد میرسد.
بنا بر این به نظر میرسد که زلنسکی با توجه به این واقعیت ها حالا حاضر است تا خاک اوکراین را به امریکا بفروشد تا بتواند با روس ها بجنگد و یا از تصرف بیشتر خاک اوکراین توسط روس ها جلوگیری کند.
آیا زلنسکی و ترامپ بر سر خرید و فروش مواد معدنی کمیاب اوکراین توافق می کنند؟
نتیجه و حاصل این توافق اگر محقق شود، تداوم جنگ خواهد بود یا تحقق صلح؟
دو هفته بعد از مذاکرات مستقیم روسیه و امریکا بر سر جنگ اوکراین در ریاض بدون حضور اوکراینی ها و اروپایی ها، و پس از آمادگی زلنسکی برای امضای قرار دادِ در واقع خرید و فروش خاک اوکراین به امریکا، دیروز مارک روبیو وزیر خارجۀ ایالات متحده امریکا گفت که دیدار ترامپ و پوتین به پیشرفت در مورد مذاکرات صلح اوکراین بستگی دارد. اظهار وزیر خارجۀ امریکا ناشی از تغییر موضع و دیدگاه اولیۀ ترامپ است که می خواست به سرعت و بدون توجه به زلنسکی و اوکراین و اروپا با روسیه بر سر جنگ اوکراین به توافق برسد.
نوشتن دیدگاه
دیدگاهی بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
مطالب مرتبط
پر بیننده ترین مقالات
پیوند با کانال جام غور در یوتوب
Reconnect to YouTube to show this feed.
To create a new feed, first connect to YouTube using the "Connect to YouTube to Create a Feed" button on the settings page and connect any account.
صفجه جام غور در فیس بوک
Problem displaying Facebook posts.
Type: OAuthException
Subcode: 460
گزارشات و مصاحبه ها
-
قاری رحمت الله بنیان گزار گروه داعش و سرکرده گروه طالبان ولایت غورطی یک عملیات نیروهای امنیتی افغان در ولایت فاریاب کشته شد
-
کارگاه سه روزه آموزش حقوق بشر و حقوق بشردوستانه برای نیروهای امنیتی و دفاعی در ولایت غور
-
گرامیداشت شانزدهمین سالروز تأسیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در ولایت غور
-
امضاء تفاهمنامه نشر برنامه های حقوق بشری با چهار رادیو در ولایت غور