X

کتابخانه

نگاهی به اقتصاد افغانستان (خاصه هرات) در دورۀ دوم طالبان

 

پس از به قدرت رسیدن طالبان بار دوم )در معاملۀ با امریکا( آنچه طی 20 سال اخیر ساخته شده بود، فلج و تخریب شد که والیت هرات به مثابۀ مرکز عمدۀ اقتصادی افغانستان از آن جمله است. بحران سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در افغانستان عمیق، گسترده و شتابنده گردید.
هرات در درازنای تاریخ به سبب منابع و ثروتهای طبیعی، اقتصادی و انسانی بحیث یکی از قطبهای مهم اقتصادی در خراسان قدیم و افغانستان امروزی برجستگی داشته و با ظرفیتهای ترانزیتی و ویژگیهای بندری همیشه برای کارهای تجارتی مساعد بوده است.
تاجران هرات در قرن جاری اگرچه هماره مورد بیمهری سران دولت های مرکزی بودند؛ لیکن با استعداد فطری و تجارب تاریخی در سطح
کشور خوش درخشیده اند.
در عهد پادشاهی ظاهرخان تاجران هرات در تأسیس نخستین بانک افغانستان و توسعۀ فعالیتهای بانکی نقش اساسی داشتند. بعد از کودتای هفتم ثور 1357 خورشیدی به سکتور خصوصی ضربات کاری وارد شد. تعداد زیادی از تاجران به سبب سختگیریهای دولت کابل، جنگ

تحمیلی و ناامنیهای گسترده به کشورهای خارجی خاصه ایران مهاجر شدند. تجارت به رکود مواجه گردید.
در دورۀ مجاهدین و طالبان نیز اوضاع اقتصادی هرات بحرانی و ناپایدار بود و موج دوم مهاجرت بعد از تسلط طالبان در دور نخست
گسترش یافت. در دورۀ جمهوریت هرچند از اقتصاد بازار آزاد صحبت میشد؛ اما انارشیزم مافیایی و حلقۀ محدود انحصاری مافیای اقتصادی
در معامله با مافیای قدرت، مافیای خارجی و سران آلوده به فساد دولت کابل هر نوع رشد و انکشاف واقعی را از تاجران و سرمایهداران ملی و طبقۀ متوسط داخلی ربود. تجارت متکی به واردات کاالهای مصرفی بود و اقتصاد مصرفی وابسته در حقیقت جلو رشد و توسعۀ تولیدات داخلی و صادرات را گرفته بود. دولت فاسد به کمک های امریکا و سران ناتو وابستگی همه جانبه داشت.
در دورۀ دوم طالبان که انتقال قدرت از نظام جمهوری به امارت طالبانی در اثر قرارداد مرموز قطر بین دولت امریکا و سران طالبان صورت
گرفت؛ تمام ساختار نظام جمهوریت متکی بر )قوۀ مقننه، قضائیه و اجرائیه( بهم پاشید و به جای آن امارت استبدادی طالبان بر پایۀ باورهای
افراطی، سنتی و قبیله یی تک قومی، زن ستیزانه و ضد علم و معارف جانشین شد. در این دوره ما شاهد امواج بزرگ مهاجرت، تبعید اجباری و فرار سرمایه های معنوی و مادی از کشور می باشیم.

 

 

 

ادامه مطلب در اینجا

 

 

X

به اشتراک بگذارید

Share

نظر تانرا بنویسد

کامنت

نوشتن دیدگاه

دیدگاهی بنویسید

مرتبط کتاب

پیوند با کانال جام غور در یوتوب

This error message is only visible to WordPress admins

Reconnect to YouTube to show this feed.

To create a new feed, first connect to YouTube using the "Connect to YouTube to Create a Feed" button on the settings page and connect any account.