آرشیف
عنوان مقاله: پادشاهی گُشتاسپ، فرّه ایزدی و خِرَد آئینی
دکـتـر بصـیر کامجو
بررسی کیش، سیاست و فرهنگ در آستانه گسترش مزدیسنا
چکیده
گُشتاسپ، شاه کیانی و یکی از چهرههای محوری در حماسه و تاریخ ایران باستان، نقشی بیبدیل در پیوند سیاست و دین و گذار فرهنگ آریایی از شاهسالاری داستانی ــ تاریخی به دینمداری حکیمانه ایفا میکند. این مقاله با رویکردی تحلیلی-تاریخی به بررسی دوره پادشاهی گشتاسپ، مفاهیم فرّه ایزدی، خِرَد آئینی، و جایگاه دین زرتشتی در ساختار حکمرانی میپردازد. سیر زندگی گشتاسپ از ترک میهن تا پذیرش دین زرتشت و پیروزیهای ارتشی فرزندش اسفندیار، جلوهگاه تعامل سیاست، دین، و فرهنگ در ایران باستان است.
واژگان کلیدی:
گشتاسپ، زرتشت، فرّه ایزدی، خِرَد آئینی، کیانیان، اسفندیار، مزدیسنا، شاهنامه، اوستا
مقدمه
پادشاهی گشتاسپ را میتوان چرخشگاهی در تاریخ فرهنگی و دینی ایران باستان دانست. دورهای که در آن، با پیدایی زرتشت، نخستین صورتبندی الهیاتی و فلسفیِ منسجم در بستر حکمرانی ایرانی شکل گرفت. این مقاله با تکیه بر منابع حماسی مانند شاهنامه، متون دینی همچون اوستا، و اسناد تاریخی پهلوی، به تحلیل وجوه گوناگون این پادشاهی میپردازد.
اول ــ تاجگذاری گشتاسپ: میان میراث و مِهر
گشتاسپ، فرزند لهراسپ، در پی اندرز کیخسرو از جانشینی منع شد(1). این رویداد، گشتاسپ را به ترک دیار و روی آوردن به سرزمین روم کشاند. او در آنجا، بیهیچ پشتوانهای، با اتکا به تواناییهای فردی و اخلاق نیک، جایگاه اجتماعی خویش را باز یافت. این بخش از زندگی گشتاسپ تبلور آموزه «وهومن» در آیین زرتشتی است(2).
دوم ــ آزمون تبعید و فرّ ایزدی
ازدواج با کتایون، دلاوریهای گشتاسپ در روم، و احراز اعتماد قیصر، گواهی بر فرّه ایزدیِ نهفته در شخصیت اوست. این فرّه نه با ارث پادشاهی، بلکه با سلوک و خِرَد به دست آمد (3). چنین تجربهای، الگوی اخلاق فردی شاهانه در سنت ایرانی (تاجیکها، پارسها و کُردها) را معرفی میکند.
سوم ــ بازگشت به بلخ و پذیرش مزدیسنا
گشتاسپ پس از بازگشت به ایران، با پیدایی زرتشت روبهرو شد. او پیام زرتشت را دریافت و از آن پشتیبانی نمود(4) دین زرتشتی بهمثابه سامانی فرهنگی و سیاسی، توانست ساختار جامعه را سامان دهد. بنیادگذاری آتشکدههایی چون آذرگُشنسب، نماد این انسجام نوین بود. (5)
چهارم ــ تقابل با ارجاسب: نبرد دین و کین
ارجاسب، پادشاه توران، دشمن آیین نوین بود. در نبرد با او، گشتاسپ و زریر شکست خوردند. اما اسفندیار، فرزند گشتاسپ، با رشادت و رویینتنی، دشمن را شکست داد. (6)(7) اسفندیار در ادبیات حماسی و دینی، نماد تجلی فرّه و ایمان در چهره پهلوانی آرمانی است.(8)
پنجم ــ فرجام پادشاهی کیانیان
پس از گشتاسپ، شاهانی چون بهمن، همای، داراب اول و دوم در متون حماسی بهعنوان ادامهدهندگان پادشاهی کیانی معرفی شدهاند(9) . با این حال، از نظر تاریخی، دوره کیانیان با پیدایی زرتشت در حدود 1000 تا 1200 ق.م همزمان است و نمیتواند تا دوره تاریخی اسکندر مقدونی امتداد یافته باشد. روایت شاهنامه در اینجا بازتاب استورهای از ذهنیت های تاریخی نویسندگان است.
ششم ــ فرهنگ دینی و حکمت معنوی
در دوران گشتاسپ، اوستا و گاتها، به نام مجموعههای معنوی، تدوین یا ثبت شدند. این متون، میراثی جاودانه در تفکر اخلاقی و هستیشناسی بشر به شمار میروند(10). آموزههای گفتار نیک، کردار نیک و اندیشه نیک، ساختار اجتماعی را مبتنی بر فضیلت و خِرَد شکل دادند.(11)
نتیجهگیری
گشتاسپ نه تنها پادشاهی سیاسی، بلکه بانی تغییر بنیادین در دین و فرهنگ ایران است. او حلقه پیوند اسطوره، دین، و حکمت در تمدن ایرانی ــ زرتشتی است. دوران وی، الگویی بیمانند از آمیزش قدرت سیاسی و تعهد دینی را ترسیم میکند که تأثیرات آن تا دورههای پسین ادامه یافت.
منابع و مآخذ
ــــــــــــــــــــــــ
1 ــ فردوسی، ابوالقاسم. شاهنامه. ویراست جلال خالقی مطلق، جلد ششم.
2 ــ دوستخواه، جلیل. اوستا، گزارش و پژوهش. ج 2، ص 1046.
همچنین اوستا، یسنا 31 و 43 .
3 ــ همان، ص 1048؛ شاهنامه، داستان زرتشت.
4 ــ نزهةالقلوب، ص 92–93 ؛ بندهشن، ترجمه مهرداد بهار.
5 ــ همان منابع؛ و گزارش شاهنامه از ساخت آتشکدهها.
6 ــ فردوسی، شاهنامه، داستان نبرد با ارجاسب.
7 ــ همان، داستان اسفندیار؛ ویشتاسپیشت.
8 ــ خالقی مطلق، مقدمه بر جلد ۶ شاهنامه.
9 ــ مستوفی، حمدالله. تاریخ گزیده. ص 180.
10 ــ اوستا، گاتها؛ پژوهش ژاک دوشنگیمن، حکمت مزدایی.
11 ــ رضایی، نصرالله. «اخلاق تطبیقی در آیین مزدیسنا»، فرهنگ ایران باستان، 1398 .
نویسنده: دکتر بصیر کامجو
نوشتن دیدگاه
دیدگاهی بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
مطالب مرتبط
پر بیننده ترین مقالات
مجلات و کتب
پیوند با کانال جام غور در یوتوب
صفجه جام غور در فیس بوک
Problem displaying Facebook posts.
Type: OAuthException
Subcode: 460
گزارشات و مصاحبه ها
-
قاری رحمت الله بنیان گزار گروه داعش و سرکرده گروه طالبان ولایت غورطی یک عملیات نیروهای امنیتی افغان در ولایت فاریاب کشته شد
-
کارگاه سه روزه آموزش حقوق بشر و حقوق بشردوستانه برای نیروهای امنیتی و دفاعی در ولایت غور
-
گرامیداشت شانزدهمین سالروز تأسیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در ولایت غور
-
امضاء تفاهمنامه نشر برنامه های حقوق بشری با چهار رادیو در ولایت غور