نبی ساقی

انتخابات ِ آزاد ، سرّی ومستقیم به عنوان یک روش مدرن ودموکراتیک ، برای برگزیدن مدیران و یا نمایندگان ، بدون شک از دست آورد های جهان مدرن است که در زمینه های فرهنگی، اقتصادی ، اجتماعی و سیاسی جدید، شکل گرفته است.
جامعۀ شهری، اقتصاد مبتنی برتجارت وصنعت، ارتقای سطح آموزش و پرورش، موجودیت رسانه های قدرتمند، پیدایش احزاب سیاسی و نهادهای مدنی مؤثر، رشد آگاهی عمومی و تامین صلح و آرامش ، از جملۀ پیش شرط های مهم دموکراسی و انتخابات عادلانه وشفاف به حساب می آیند. هرچند دموکراسی و فرزند ارشد آن یعنی انتخابات آزاد و مستقیم در جهان امروز بهترین نظام موجود( نه بهترین نظام ممکن) برای اعمال ارادۀ مردم وتعیین مدیران دولتی یا غیردولتی ، متفق علیه می باشد ؛ اما این راهکار، دربستر و زمینه های نامساعد نمی تواند به صورت درست و بدون جنجال پا بگیرد واستحکام بیابد.
جامعۀ افغانستان بدون شک، یک جامعۀ قبیله ای و روستایی ، بسته و ماقبل مدرن است که راهکارها و شیوه های مدرن ِ متناسب به دنیای پیشرفته ، در اینجا گاهی به مشکلات وموانع بسیاری مواجه می شود. به باور من ، ما نمی توانیم با مردم بسیارکم سواد، ساختارهای اجتماعی قبیله ای و روستایی، جامعۀ فقر زده، اقتصاد بدوی وماقبل مدرن، سطح آگاهی پایین وموجودیت جو تفنگسالارانه ، تمام دست آوردهای دنیای مدرن را مو به مو پیاده نماییم. کشور ما ، به ویژه مناطق روستایی، که حدود شست / هفتاد در صد جمعیت را در خود جای داده است به شیوۀ جدید انتخاباتی و راهکارهای دیگری برای تعیین نمایندگان ضرورت دارد. این شیوۀ جدید باید ، از یک طرف جلوه گاه خواست و ارادۀ مردم کشور باشد و از جانب دیگر جنجال ها، معامله گری ها، تقلب ها ، خصومت ها و سرگردانی های را که انتخابات آزاد و مستقیم – در یک محیط نامناسب به میان آورده است – در خود نداشته باشد. به نظر من ما می توانیم در افغانستان دو نوع انتخابات داشته باشیم. یکی انتخابات آزاد ، سری ومستقیم که در محیط شهری شرایط برای آن مساعد می باشد و دوم انتخابات روستایی که این شیوۀ جدید باید در آنجا تطبیق شود. نگارنده در رسالۀ به نام « انتخابات در قشلاق» سعی می کنم تصویر روشنی از این روش انتخاباتی جدید ارایه نمایم. امیدوارم این نوشته به زودی به دسترس علاقه مندان قرار گیرد.
پر بیننده ترین مقالات
-
سلطان رضیه غوری
-
آب و هوای ولایت غور
-
اصطـــلاحــــات و واژه های شیرین لهجـهً غوری
-
سرگذشت سیاه موی و جلالی
-
شهر فیروز کوه مشهور ترین پایتخت سلاطین بزرگ غوری
-
بیوگرافی شهید محمد رفیق علم
-
زندگی نامه مختصر مرحوم سید محمد رفیق نادم رئیس بنیاد فرهنگی جهانداران غوری حوزه غرب
-
Muhammad of Ghor
-
نثار احمد حبیبی غـوری کیست؟
-
ولسوالی های ولایت غور
مجلات و کتب
جام غور در شبکه های اجتماعی
گزارشات و مصاحبه ها
-
قاری رحمت الله بنیان گزار گروه داعش و سرکرده گروه طالبان ولایت غورطی یک عملیات نیروهای امنیتی افغان در ولایت فاریاب کشته شد
-
کارگاه سه روزه آموزش حقوق بشر و حقوق بشردوستانه برای نیروهای امنیتی و دفاعی در ولایت غور
-
گرامیداشت شانزدهمین سالروز تأسیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در ولایت غور
-
امضاء تفاهمنامه نشر برنامه های حقوق بشری با چهار رادیو در ولایت غور
انتخابات در قشلاق