X

آرشیف

عبدالستار سیرت یکی از شخصیت‌های برجستهٔ اوزبیک افغانستان در عرصه‌های سیاسی، علمی و حقوقی است

عبدالستار سیرت یکی از شخصیت‌های برجستهٔ اوزبیک افغانستان در عرصه‌های سیاسی، علمی و حقوقی است. او در سال ۱۹۳۷ میلادی (۱۳۱۶ هجری شمسی) در ولایت سمنگان به دنیا آمد و تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در افغانستان به پایان رساند. سپس برای ادامهٔ تحصیل به خارج از کشور رفت و در رشتهٔ علوم اسلامی تخصص گرفت و مدرک دکترای خود را در این زمینه دریافت کرد.

مسیر حرفه‌ای و سیاسی

دوران دانشگاهی:

عبدالستار سیرت پس از بازگشت به افغانستان، در دانشگاه کابل به تدریس پرداخت و به‌عنوان استاد، معاون و رئیس پوهنحی شرعیات (دانشکده الهیات) فعالیت کرد. فعالیت‌های او در این دوره، نقش مهمی در تقویت نظام آموزشی افغانستان داشت.

وزارت عدلیه:

در دوران حکومت محمدظاهرشاه، او به‌عنوان وزیر عدلیه و لوی حارنوال (دادستان کل) ایفای وظیفه کرد. در این سمت‌ها، اصلاحات حقوقی و قضایی متعددی را اجرا کرد که تاثیر قابل توجهی بر نظام حقوقی کشور داشت.

مهاجرت به عربستان:

پس از تحولات سیاسی در افغانستان، سیرت به عربستان سعودی مهاجرت کرد و در دانشگاه ام‌القرای مکه به تدریس مشغول شد. در این دوران، او به‌عنوان عضو فعال در شورای مؤسسان رابطه العالم الاسلامی فعالیت داشت. همچنین به محمدظاهرشاه، پادشاه سابق افغانستان، به‌عنوان مشاور نزدیک خدمت کرد.

نقش در نشست بن و انتقال قدرت

در سال ۲۰۰۱، پس از سقوط رژیم طالبان، عبدالستار سیرت یکی از چهره‌های اصلی در نشست بن (آلمان) بود. در این نشست که برای تعیین دولت انتقالی برگزار شد، او بیشترین رأی را به‌عنوان رئیس دولت موقت به دست آورد، اما به دلایل قومی اوزبیک بود ، آمریکا های نمی توانست   باین وارد  معامله  شود، برای آمریکای های  شواری نظار  حامد کرزی  گزینه خوب بود .آمریکایی‌ها  سیرت را ناگزیر کرد تا به نفع حامد کرزی کنار برود

انتخابات ریاست‌جمهوری

در سال ۲۰۰۴ میلادی (۱۳۸۳ هجری شمسی)، او در انتخابات ریاست‌جمهوری افغانستان شرکت کرد. اما به دلیل نداشتن حمایت گستردهٔ مردمی و سیاسی، کمتر از یک درصد آرا را به دست آورد.

آثار علمی و ادبی

عبدالستار سیرت یکی از نویسندگان و محققان برجسته است که آثار علمی بسیاری در حوزه‌های حقوق اسلامی، سیاست، تاریخ و فلسفه منتشر کرده است. او کتاب‌ها و مقالات خود را به زبان‌های دری، عربی، انگلیسی و فرانسوی نوشته و در کنفرانس‌های بین‌المللی متعددی شرکت داشته است.

ویژگی‌های شخصیتی و نقش اجتماعی

عبدالستار سیرت به‌عنوان یک شخصیت علمی و معتدل شناخته می‌شود. وی در تمامی مراحل فعالیت سیاسی خود، به انسجام ملی، عدالت اجتماعی و اصلاحات حقوقی توجه ویژه داشته و همواره برای ایجاد صلح و ثبات در افغانستان تلاش کرده است.

زندگی خصوصی و بازنشستگی

پس از سال‌ها فعالیت در عرصه‌های مختلف، سیرت اکنون بیشتر به فعالیت‌های علمی و تحقیقاتی مشغول است و نقش فعالی در سیاست افغانستان ندارد. او به‌عنوان یک شخصیت محترم در میان محافل علمی و سیاسی داخلی و خارجی شناخته می‌شود.

 

 

X

به اشتراک بگذارید

Share

نظر تانرا بنویسد

کامنت

نوشتن دیدگاه

دیدگاهی بنویسید

مطالب مرتبط

پیوند با کانال جام غور در یوتوب

This error message is only visible to WordPress admins

Reconnect to YouTube to show this feed.

To create a new feed, first connect to YouTube using the "Connect to YouTube to Create a Feed" button on the settings page and connect any account.